Mladen Ivanić na mala vrata promovisan je kao novi-stari kandidat za člana Predsjedništva BiH. Vijest je očekivana, jer je Mlađi još od prije rata ova funkcija veoma draga.

stranke u bih

U svemu je samo pomalo čudno što je promovisanje kandidata zapalo Dragišu Delića, potpredsjednika PDP-a koji najavljuje ljutu borbu sa vlastima i SNSD-om, a istovremeno već šest godina odlično i uspješno sarađuje sa braćom Čolović i sokolačkim SNSD-om.

U opštoj hipokriziji Delić najavljuje jedinstven nastup opozicije protiv Milorada Dodika, a istovremeno je na Sokocu opozicija SDS-u i Milovanu Cicku Bjelici. Delić je do posljednjih izbora obavljao funkciju predsjednika Skupštine opštine Sokolac dok je bio u koaliciji sa SNSD-om, a bliska saradnja sa crvenima i braćom Čolović nije raskinuta ni poslije povratka Cicka Bjelice na vlast jer su PDP i SNSD ostali skupa i u neželjenoj opoziciji.

Ovo nije jedina koalicija PDP-a i SNSD-a u Republici Srpskoj, a pitanje je kako će se "opozicija" ujediniti u Foči, Bileći i Kotor Varošu, mjestima gdje SDS blisko sarađuje sa Dodikovom strankom? Kako će se prevazići otvoreni animoziteti i sukobi PDP-a i NDP u Hercegovini, a prikriveni u ostalim dijelovima Srpske? Šta to povezuje i kako na jednu listu spojiti "desne" radikale, "proevrospke" naprednjake i Krsmanovićeve "ljevičare" socijaliste?

Nedavnu posjetu Vojislava Koštunice Andrićgradu i sastanak sa Kusturicom i Dodikom opozicione stranke, prije svega SDS, iskoristile su da se dodatno dodvore novom srpskom Voždu optužujući Dodika da sastajanjem sa Koštunicom radi protiv Aleksandra Vučića? Ljudi obično imaju kratko pamćenje, ali mnogi se vjerovatno još uvijek sjećaju da su SDS i Koštuničin DSS bili pobratimi koji su zajedno slavili krsne stranačke slave i imali blisku saradnju. Zbog čega SDS sada kritikuje svoje pobratime umjesto da i on pozove bivšeg srpskog premijera i ponudi pomoć u predizbornoj kampanji? Da li nije lijepo sastajati se sa Koštunicom, odustajati od integracija i podržavati antievropsku priču, ili je politička saradnja nestala nakon što je Koštunica izgubio vlast u Srbiji? Da li se sva bratska saradnja prekodrinskih Srba i političara svodi na predizborna slikavanja jednih vlastodržaca sa drugim, i da li je Perica jedini ostao vjeran pobratimu Ivici?

Dodik je vrijeđao i ismijavao Tomu Nikolića i Aleksandra dok je držao svijeću Borisu Tadiću, a danas mu se vjerovatno ni na ulici ne bi javio ukoliko bivši predsjednik Srbije poslije izbora ne bude manjinski partner u Vladi novog srpskog Vožda.

Umjesto da nešto urade i pokažu na djelu šta to nude građanima, domaće stranke i lideri samo trčkaraju za Vučićem očekujući da njegovom podrškom i trenutnom popularnošću dobiti podršku glasača.

Principijelnost i iskrenost nikada nisu krasili naše političare, ali licemjerstvo ponekad prelazi sve granice i prerasta u hipokriziju. Već sada je jasno da svako može sa svakim, i da se i nakon oktobarskog miješanja karata pod izgovorom zaštite viših i nacionalnih interesa mogu formirati razne neprirodne i neprincipijelne koalicije ukoliko se raspodjelom funkcija, moći i novaca zadovolje lični interesi i stranački apetiti.