Prošlogodišnji lokalni izbori svjedoci su nezadovoljstva građana Trebinja osmogodišnjom vladavinom SNSD-a i Dobroslava Ćuka. Narod je kaznio taj dvojac, a na vlast doveo Slavka Vučurevića, PDP, SDS, Pokret, socijaliste, penzionere, nacionalne manjine, uzdrmani NDP i pojedine političke igrače kojima je bitna samo vlast i fotelja, i naravno, da su u većini. trebinje

Građani Trebinja koji su očekivali da će novi gradonačelnik i nova vlast u prvih godinu dana uraditi bar nešto, te da će projektima prkositi prethodnoj vlasti, suočili su se sa jednim velikim ništa! Pomaka nema u nijednom aspektu, sem u zapošljavanju. Tako se u Gradskoj administraciji i preduzećima čiji je osnivač Grad zaposlilo na desetine novih radnika, uglavnom visokokvalifikovanih stručnjaka za sjedanje u dobro uštimanim foteljama. Sreća je, pa i to neko mora raditi.

Novoj vlasti nije trebalo dugo da se nađe u centru pažnje, a glavni akter priče bio je tada tek izabrani Slavko Vučurević. On je, samo par dana nakon izbora, kako su tada pisali mediji, pretukao Makedonca Dušana Minova. Vučurević, podrazumijeva se, sve je negirao. U februaru izbija novi skandal, gdje gradonačelnik diktafonom gađa novinara Nebojšu Vukanovića. U martu se uvodi gradski prevoz za šta je izdvojeno oko 200.000 KM, a na sumnjivom tenderu pobjeđuje preduzeće „Ubla turs“ sa svojih osam autobusa koliko je trebalo za apsolutnu pobjedu. Kriza je pogodila i stipendiste, pa su mnogi krivili tadašnju Komisiju da je po partijskoj knjižici, babi i djedu, dodjeljivala stipendije.

Apsurd nad apsurdima nove vlasti je ovogodišnji budžet od 23,5 miliona maraka. Iako su ekonomski stručnjaci Gradske administracije bili svjesni svoje nesvijesti, ipak su odbornicima predložili „napumpani“ finansijski plan prihoda i rashoda. A tek onda shvatismo šta to znači. Par kredita od nekoliko miliona, prodaja gradske imovine i plansko trošenje budžetskih sredstava. Prva i druga stavka uredno se realizuju, s manjim zastojima, dok treća zbog vanredne situacije nije ušla u proceduru.

Kredit od 3,5 miliona maraka za naše gradske predstavnike i nije veliki. Ipak smo mi Grad od 5.000 nezaposlenih, 8.000 penzionera, 9.000 radnika, "zdravom privredom", sve većim brojem korisnika socijalne pomoći...

U drugoj polovini 2013. godine nastaje, blago rečeno, zabrinjavajuće stanje. Teške riječe su pale između ljutih protivnika. S druge strane s krivičnom prijavom može se pohvaliti i prvi čovjek gradskog menadžmenta, jer je vjerovatno slučajno spojio vikendicu na niskonaponsku mrežu instalacionim kablom dužine 80 metara.

Od ’Beme’ nema ništa, a ni od ’Novoteksa’, ’Neimarstva’, ’Autoprevoza’, ’Metalca’, ’Autorada’, ’zubačkog Aerodroma’...

Nova vlast u Trebinju učinila je mnogo u proteklih godinu dana i u infrastrukturi. Urađene su jedna-dvije ulice, jedan kolektor, prekrpljene rupe, promijenjena po koja sijalica i adaptirana fasada...  Sve u svemu mnogo. Mogu se pred narodom hvaliti.

Ipak, ima i onoga za šta su izdvajanja veća. Gradski oci vole telefone, auta, putovanja po bijelom svijetu, sekretarice, razne projekte, bratstva, balove i koktele. U posljednjih dvanaest mjeseci postasmo bratija i mrgudu i hrgudu. A koga briga za obične smrtnike, mogu oni i bez hljeba i bez mlijeka. I pored iscrpnog rada plate gradskih vođa su „male“. Tako gradonačelnik prima svega oko 3.900, zamjenik oko 2.500, a predsjednik Skupštine „skromnih“ 3.500 narodnih maraka. Koliko rade, narodu ih je tačno žao, pa kaže, onako prazna želuca, ’dajte im još toliko, njima će opet biti malo!’.

I  kad su počeli slaviti jubilej od godinu dana, krenu po zlu. Sastala se vrhuška, odluku donijela i saopštenje iznijela. “Slobo izbačen si, napusti kuću Velikog brata!”.

Kao vrhunac jednogodišnje vladavine i šlag na tortu je nova cenzura medija i rebalans budžeta, gdje lokalnoj vlasti smeta istina i objektivno izvještavanje sedme sile.

Novi izbori se bliže, a sa njima i nova obećanja. Vješti političari trebaju smisliti nove laži, ali za njih na svu sreću to nije teško, pa za naredne izbore možemo očekivati tunele, autoputeve bratstva i jedinstva, podzemne željeznice, nova bratimljenja, nove države... Samo da ne obećaju da će podnijeti ostavku ako šta, ne daj Bože, od obećanog ne ispune.

Kreditom, po ugledu na republičku vlast, kažu pojedini stručnjaci, vlast u Trebinju može kupiti socijalni mir taman do opštih izbora, pokrpiti milionske deficite, asfaltirati po koju ulicu, postaviti ponegdje sijalicu...