Priča o Blažu Grkoviću (47) iz sela Vrbe kod Gacka, koji je 24. maja ove godine na dan Svetog Ćirila i Metodija zadavio medvjeda, još je svježa kao i 43 ožiljka od rana koje je zadobio.

blazo grkovic postao srpski vitez

Ovaj snažni Gačanin, čobanin i drvosječa, bagerista na Termoelektrani "Gacko", koliko se zna, jedini je čovjek na planeti koji je ušao u direktnu borbu sa odraslim medvjedom i pobijedio!

Poslije dva i po mjeseca liječenja i bolovanja, Blažo se vratio svakodnevnim poslovima. Kad nije na radnom mjestu vozača i bageriste na Termoelektrani u Gacku, čuva ovce i izvozi drva iz šume. ("To mi je jedini sport kojim sam se bavio".) Slava mu nije udarila u glavu, ali je ipak unijela promjene u život težaka. Postao je počasni član "Svibora", vitezova koji čuvaju srpsku vitešku tradiciju, dobio je poziv za gostovanje u Rusiji, bio je na turneji kod hercegovačkih iseljenika u Vojvodini. Dobio je nekoliko ponuda za snimanje reklama, od kojih je jedna za flaširanu vodu sa Zlatibora, a skoro je izvjesno da će krasiti i omot jedne čokolade.

Jedino neki njegovi Gačani kao da se trude da umanje podvig svog komšije i sugrađanina, a već u šakama imaju gotovu legendu.