Sedam neobičnih činjenica o Tesli

Izvor: Nezavisne novine Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 07. 12. 2013. - 20:01h

Nikolu Teslu su njegovi savremenici smatrali čudakom, a o životu legendarnog naučnika i dan-danas se ne zna mnogo. Predstavljamo vam sedam neobičnih činjenica o Tesli koje vjerovatno niste znali.

nikola tesla rodjendan

Mrzio je bisere

Tesla nije podnosio bisere, toliko da je odbijao da razgovara sa ženama koje su ih nosile. Nikada nije objasnio zbog čega ih mrzi.

Živio je u celibatu

Smatrao je da bi seks bio poguban po njegov intelekt, pa je živio u celibatu. Jednom prilikom je rekao: “Mislim da ne biste mogli da nabrojite mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi”.

Bio je opsjednut brojem tri

Razne jednostavne radnje Tesla je obično radio triput zaredom, pa mnogi sumnjaju da je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Po triput je prao ruke i obilazio zgradu prije nego što uđe u nju.

Posljednju deceniju života proveo je u hotelskoj sobi

Posljednjih deset godina života Tesla je proveo u sobi broj 3327 hotela Njujorker, na 33. spratu (pogledati prethodnu stavku).

Volio je golubove

Ne samo da je hranio golubove u parku, već je volio da ih donosi u svoju sobu. Posebno se vezao za jednu golubicu, o kojoj je rekao: “Volio sam je kao što muškarac voli ženu i ona je voljela mene. Dok sam je imao, moj život je imao svrhu.”

Bio je pristalica eugenike

Tesla je vjerovao da “inferiorni” ljudi ne treba da imaju potomstvo. U članku iz 1935. godine napisao je: “Za stotinu godina neće se više dešavati da se normalna osoba razmnožava sa osobom koja joj intelektualno ne odgovara.”

Tvrdio je da je izumio “zrak smrti”

Legendarni naučnik tvrdio je da je izumio “zrak smrti” koji može da uništi 10.000 neprijateljskih aviona sa razdaljine od 320 kilometara. Njegove bilješke o “zraku smrti” nikada nisu bile dostupne javnosti.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja