Češki ambasador u BiH Tomaš Sunjog, danas je bio gost gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića i ovo je njegova prva zvanična posjeta Trebinju.

ambasador ceske kod vucurevica

Nakon sastanka koji je trajao duže od sat vremena, gradonačelnik Vučurević je istakao da je zahvalan ambasadoru Tomašu koji ga je, kako kaže, upoznao o mogućnostima korišćenja sredstava, oko 3 miliona evra, koje Češka Republika godišnje plasira u BiH. “Pomenuta sredstva se odnose na razvoj poljoprivrede, zdravstva, obnovljivih energetskih izvora, zaštiti životne sredine i poboljšanju rada administracije”, rekao je gradonačelnik i dodao da su dobili i informacije o korišćenju malih projekata koji su, prema riječima Vučurevića, veoma interesantni za Trebinje jer se radi o zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa i poboljšanju energetske efikasnosti.

Na današenjem sastanku ambasador je upoznao trebinjskog gradonačelnika i o 25 stipendija za studente koji studiraju o trošku Češke države. “Jedan od najboljih studenata koji je dobio stipendiju je Trebinjac Goran Lalović, koji studira u Brnu na informatičkom fakultetu”, rekao je Vučurević.

ambasador ceske u bih u posjeti trebinju

Ambasador Češke je istakao da je cilj države koju predstavlja da se fokusira na grane u kojima mogu pružiti poznavanje evropskih standarda i zakona. On je naglasio da je ambasada spremna pomoći ali da grad mora imati kvalitetne projekte. “Preliminarno smo dogovorili da grad do septembra aplicira na neke projekte koji su namjenjeni za škole, kao i za staro gradsko jezgro, tj. da se sanira kulturno-istorijsko nasljeđe”, rekao je Sunjog i naglasio da će pristigle projekte razmotriti do kraja godine.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima za vodosnabdijevanje, kanalizaciju i prečišćavanje vode.

Predvođen gradonačelnikom, češki ambasador je posjetio Muzej Hercegovine i dvije trebinjske vinarije.

ambasador ceske u bih u posjeti trebinju (2)