Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Trebinju da ovaj grad ima velike potencijale u oblasti turizma i poljoprivrede, te povoljnu geostratešku poziciju koja omogućava dobru prekograničnu saradnju sa susjednim zemlje.

Valentin Incko BiH Evropska unija

Incko je nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem, rekao novinarima da je razgovarano o oživljavanju bivših preduzeća, ali i o onima koja svojim proizvodima na reprezentativan način promovišu grad.

Kao primjer uspješne firme Incko je naveo vinariju manastira Tvrdoš za koju je rekao da sa svojim vinima ostvaruje zapažene rezultate na sajmovima u BiH i inostranstvu te da ima veliki potencijal i da na najbolji način promoviše grad.

Gradonačelnik Vučurević istakao je da je visokog predstavnika upoznao o osnovnim problemima ove lokalne zajednice, napominjući da je jedan od njih nezaposlenost.

Vučurević je najavio da će u Trebinju u naredna tri i po mjeseca biti stvoreni uslovi za otvaranje više od 500 radnih mjesta.

"Planirano je otvaranje tri tržna centra u kojima će biti zaposleno oko 180 radnika, a intenzivno radimo na otvaranju tekstilne fabrike, za koju imamo zainteresovanog investitora koji garantuje zaposlenje 400 radnika, ukoliko se završi stečaj u `Novoteksu` kako bi mogao da kupi to preduzeće", rekao je Vučurević.

Visoki predstavnik danas je posjetio i Zajednički centar za policijsku saradnju u Trebinju gdje je o planovima i aktivnostima razgovarao sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem.

Galić je rekao da se kroz Zajednički centar za policijsku saradnju želi istaći povezanost policijskih agencija iz BiH, Srbije i Crne Gore, da bi što kvalitetnije odgovorile svim izazovima u budućnosti, napominjući da su ranije policijske agencije bile zatvorene.

Galić je istakao i problem nedostatka zaposlenih, njih oko 400, ali i da uprkos tome Granična policija nastoji uspješno odgovoriti svojim zadaćama u borbi protiv svih oblika prekograničnog i organizovanog kriminala.

Incko je istakao da Granična policija ima dobre osnove, ali i planove i vizije kako raditi u budućnosti, te pohvalio rad ove institucije.

On je rekao da je Centar u Trebinju veoma važan jer na ovom području ima osam graničnih prelaza i da je neophodna međudržavna organizovana policijska saradnja.

Tokom posjete Trebinju, visoki predstavnik se sastao i sa Radom Aleksićem, ocem Srđana Aleksića koji je stradao u proteklom ratu kada je branio prijatelja Bošnjaka.