Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Trebinju da je vrlo bitno omogućiti lokalnim zajednicama da imaju aktivnu ulogu u stimulisanju potencijalnih investitora.

predsjedavajuci predsjednistva bih mladen ivanic u posjeti trebinju

Ivanić je rekao da će u reformama, koje bi podrazumijevale i to pitanje, učestvovati predsjedavajući Savjeta ministara BiH i premijeri entiteta kao dominantne ličnosti koje treba da usaglase reforme koje slijede.

"Evropska unija je odlučila da ozbiljno podrži i finansijski BiH, a ja ću odgovornim ljudima u Trebinju sugerisati da se pripreme za taj period", rekao je Ivanić novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.

Ivanić je potvrdio da je dogovoreno da se preko institucija BiH pokuša završiti ranije započeti projekat prečišćavanja voda u Trebinju, zašta će se, kako je rekao, i lično založiti.

On smatra da je potrebno da se cijeli grad pokuša malo više afirmisati na međunarodnom planu.

"Mislim da će se ozbiljnije pristupiti nekim problemima kada se konstituiše vlast na nivou BiH, a to očekujem početkom sljedeće sedmice", rekao je Ivanić.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je razgovarao sa Ivanićem o tome šta bi se moglo uraditi na nivou BiH u zakodovanom smislu da bi lokalne zajednice mogle imati bolje i lakše pristupe kreditnim linijama koje dolaze iz određenih fondova, najčešće sa Zapada.

Vučurević je rekao da je rukovodstvo grada predložilo Ivaniću da se na nivou BiH pokrenu neke izmjene zakona da bi se otklonili nedostaci koji smetaju lokalnim zajednicama za stvaranje ambijenta za privlačenje investicija.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o prekograničnoj saradnji.

Ivanić je danas razgovarao i sa trebinjskim vinarima o budućnosti vinogradarstva na ovim područjima na kojem, kako je rekao, ima mnogo malih porodičnih kvalitetnih vinarija.