Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas direktno razgovara sa građanima - to je jedanaesti "svenarodni intervju" Putinov.

pitin cesto komunicira sa narodom

Do sada je stiglo više od milion i po pitanja - kažu u Kremlju. Putinov portparol Dmitrij Peskov poručio je da će biti moguće ne samo saslušati mišljenje šefa države, već i započeti s njim dijalog, polemiku.

Direktne tv dijaloge sa sunarodnicima Putin je započeo 2001. godine.

Najčešće u Jedinstveni telefonski centar telefoniraju penzioneri, pri tome žene su mnogo aktivnije od muškaraca. Vrijeme razgovora nije ograničeno. Zadatak operatora nije samo da zabilježi obraćanje, već da sasluša i pomogne čovjeku da formuliše svoje pitanje.

Omladina uglavnom postavlja pitanja povodom posla, a penzioneri ulgavnom socijalna pitanja i pitanja iz sfere komunalnih usluga.

Na Zapadu više nema ovakvih vidova komunikacije lidera sa građanaima, već se to čini putem društvenih mreža.

U Latinskoj Americi izuzetak iz tog pravila bio je sada pokojni predsjednik Venecuele Ugo Čavez. Kao odličan govornik, on je satima mogao da govori narodu. Ovaj dar redovno je koristio za vrijeme televizijskih emisija "Alo, predsjedniče".

NJemački kancelar Angela Merkel komunicira sa narodom - ne posredstvom posrednika, razgovori su u neformalnoj atmosferi.

Ili, na primjer, svake godine se održava "Dan otvorenih vrata" u resoru federalnog kancelara. To omogućava ljudima da vide u kojim uslovima radi kancelar, kakva je atmosfera i šta je, u stvari, administracija nemačkog kancelara.

Mnogi lideri razgovaraju sa građanima putem "Tvitera", "Fejsbuka" ili drugih društvenih mreža. Na primjer, tako radi američki predsjednik Barak Obama.

On je bio prvi predsjednički kandidat koji se aktivno koristio društvenim mrežama za svoje predizborne kamapnje. Od tada njegovo intersovanje za njih ne slabi. Obamina stranica na "Tviteru" jedna je od najpopularnijih u svijetu.