Saopštenje za javnost povodom najave premijere filma „KRUGOVI“ u Trebinju danas je izdala Boračka organizacija Trebinje, koje prenosimo u cjelosti.

Film Krugovi je anti-srpski film

- Teško je povjerovati da danas, gotovo dvije decenije od završetka odbrambeno-otadžbinskog rata, moramo da branimo čast, dostojanstvo, ponos i patriotizam srpskog vojnika, pripadnika Trebinjske brigade.

Ono što posebno ističemo je da niko od 4 hiljade boraca Trebinjske brigade nije napravio ni najmanji ratni incident, koji nije u skladu sa Ženevskom konvencijom i običajima rata, niko od pripadnika Trebinjske brigade nije bio predmet bilo kakve istrage ni Suda BiH, ni Haškog tribunala.

Posebna vrlina naših boraca je što su se i prema neprijateljskim vojnicima odnosili sa respektom i poštovanjem. Trebinje je jedini, ili među rijetkim opštinama u Bosni i Hercegovini, u kome nije bilo sukoba po nacionalnoj osnovi.

Ulični sukob od prije 20 godina u Trebinju, u kojem je u fizičkom obračunu život izgubio naš sugrađanin Srđan Aleksić, iskorišten je za promociju jedne anti-srpske i anti-trebinjske priče, ali i anti-civilizacijske priče, jer se jedna tragična sudbina koristi za realizaciju nečijih neostvarenih nacionalnih želja, ali i za ličnu korist pojedinaca. Brojni su primjeri gdje su Trebinjski borci, žrtvujući svoje živote, spašavali teško ranjene saborce druge nacionalnosti, ali i zarobljene i ranjene neprijateljske vojnike.

Dragi naši Trebinjci, film „Krugovi“ („Srpska omča“) je anti-srpski film. Film „Krugovi“ je anti-trebinjski film i zato Vas pozivamo da njegovu najavljenu promociju u Trebinju bojkotujete.

Ako slučajno neko ode na tu promociju, pogotovo se ovo odnosi na naše mlade sugrađane, koji se nisu ni rodili tada, treba da znaju sledeće:

1. Glavni junak u filmu, koga glumi Vuk Kostić, pojavljuje se u srpskoj uniformi, što je laž, jer Srđan Aleksić u momentu stradanja nije bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

2. Srpski vojnici se u filmu prikazuju kao pijanci, kriminalci i razbojnici, što je takođe velika laž. Vojnici su Vaši očevi, Vaši stričevi, Vaši ujaci, Vaši kumovi, Vaše komšije koji su u jednom teškom vremenu bili i ratnici i vojnici, ali prije svega –ljudi.

Poštujući svaki izgubljeni život u ratnom periodu, bez obzira kako je do toga došlo, Boračka organizacija Trebinja se još jednom oglašava, nadajući se da će ova satanizacija srpske vojske iz Trebinja prestati, da će prestati svakodnevno vrijeđanje roditelja i članova porodice poginulih 260 boraca Trebinjske brigade i vrijeđanje slobodarskog duha Trebinja i Hercegovine – navodi se u saopštenju za javnost Boračke organizacije Trebinje.