Regionalni odbor Granskog sindikata obrazovanja nauke i kulture RS za Istočnu Hercegovinu izdao je saopštenje za prosvjetne radnike i širu javnost u kojem se kaže: „Ne nasjedajte na priču direktora škola o minimumu procesa rada u školama. Direktori nisu ti koji odlučuju da li će prosvjetni radnici krenuti u štrajk ili ne.“.

strajk radnika u obrazovanju

Za nas je validna Odluka o štrajku Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS donesena 15.12.2012. godine, koja podrazumijeva totalnu obustavu rada u svim osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama i institucijama kulture RS.

Odluka Republičkog odbora je u skladu sa Zakonom o štrajku (član 11. Zakona o štrajku). Obrazovanje je djelatnost koja u skladu sa članom 11. Zakona o štrajku ima pravo na totalnu obustavu rada.

Sve što je uradila Vlada RS i Ministasrtvo prosvjete i kulture RS je nezakonito, suprotno odredbama Zakona o štrajku.
Svi koji će provoditi donesenu Odluku ne mogu i neće biti kažnjeni, niti od strane Vlade RS, niti od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Iz instrukcije je izbačen dio o spiskovima i potpisima kao i kaznena odredba.

Sljedeći pregovori su zakazani za petak 18.01.2013. godine, istog dana nakon pregovora održaće se sjednica Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS na kojoj će biti donijeta konačna odluka.