Stari pogon trebinjskog Tekstilnog preduzeća „Novoteks“ čija je prodaja propala na nekoliko licitacija, ima zainteresovanog kupca, ali se on još nije javio ni pismom namjere, jer mu je Rade Vučković, koji do stečaja bio većinski vlasnik firme, navodno prijetio.

povjerioci novoteksa u sudu

O ovim prijetnjama je Skupštinu povjerivlaca na jučerašnjem ročištu u Osnovnom privrednom sudu u Trebinju informisao stečajni upravnik „Novoteksa“ Lazar Đurđević, kome je zainteresovani kupac, biznismen iz Foče Gordan Pavlović, kako kaže, u prisutvu trojice advokata to saopštio.

„Ja ću o svemu obavijestiti zainteresovanog kupca i reći mu da pomenuti povjerilac tvrdi da ga ne zna, niti se ikada s njim susreo i sjedio u društvu, kako bi se zaista utvrdilo šta je od toga tačno“, rekao je Đurđević.

Rade Vučković koji je takođe prisustvovao Skupštini povjerilaca „Novoteksa“ zaprepašten je, kaže, ovim tvrdnjama, pa je i sam predložio da stečajni upravnik odmah telefonira Pavloviću i upita ga da li se ikako poznaju.

„Mi se i ne znamo, a ne da sam ga ja, navodno, napadao na benzinskoj pumpi ili imao neke druge probleme, a što se „Novoteksa“ tiče ja ne mogu dići ruke, iako sam se nadao da će se sve mnogo ranije završiti“, kaže Vučković.

Razmatrajući dalje mogućnosti unovčavanja imovine „Novoteksovog“ starog i novog pogona, Skupština povjerilaca je ovom prilikom donijela odluku da se cijena starog, u ratu devastiranog pogona, ponovo umanji i ona sada iznosi oko 400.000 maraka, što je više nego duplo manje u odnosu na procijenjenu vrijednost od 800 000 KM

Novi pogon je, sa druge strane, pod hipotekom Hipo banke, koja je pokrenula parnicu protiv stečajnog dužnika, pa bi se ovaj dio „Novoteksa“ mogao reorganizovati ili  unovčavati tek nakon okončanja sudskog spora.

„Tužba Hipo banke je u prvostepenom postupku odbačena, ali je nakon žalbe banke sve prebačeno na Viši privredni sud u Banjaluci, koji bi, koliko je meni poznato, trebao o svemu da se odredi do kraja marta, iako se može pojaviti novi problem ukoliko se žalba uvaži i vrati na prvostepeni sud, što bi značilo ponovni produžetak agonije“, tvrdi Đurđević.

Unovčavanje bilo kojeg dijela imovine bi, u svakom slučaju, riješilo barem dio nagomilanih problema, a u ovom stečajnom postupku se mogu samo djelimično namiriti razlučni povjerioci, odnosno, Poreska uprava RS, Hipo banka i Hipo lizing, ali se čak ni u višem isplatnom redu ne očekuju sredstva za namiranje radnika, što sve zavisi od visine postignute cijene...

BOKS

Od nekadašnjih oko 800 radnica, u „Novoteksu“ i dalje radi samo pedesetak njih koje i dalje šiju zaštitnu radnu opremu za firmu „Trenteks“ iz Doboj Juga, koja opremu dalje plasira na njemačko tržište.

Stečajni upravnik Lazar Đurđević kaže da vlasnik „Trenteksa“ nikada nije pokazao zainteresovanost da sa „Novoteksom“ ide u reorganizaciju ili kupovinu, niti se do sada iko javio sa ovim namjerama...V.D.