Vlada Republike Srpske odobrila je na današnjoj sjednici u Banjaluci 2.913.245 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 1.083 radnika iz 79 preduzeća.

novoteks.jpg

Riječ je o radnicima koji su u procesu stečaja preduzeća ostali bez posla ili su ispunili uslov za starosnu penziju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

Fondu PIO Republike Srpske je u vezi s tim raspoređeno 2.887.526 KM, od čega 2.095.791 KM za izmirenje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike Industrije konfekcije "Novoteks" iz Trebinja, Drvne industrije "Omar" Kneževo, "Fruktona" Banjaluka, Opšte zemljoradničke zadruge "Kalinovik" iz Kalinovika, Javno-komunalnog preduzeća "16. oktobar" iz Pelagićeva, preduzeća za proizvodnju i preradu metalnih konstrukcija i servisne opreme "Metalrad" iz Modriče i MDP UNIS Istočno Sarajevo ZDP Tvornica kotrljajnih ležajeva sa Sokoca. 

Iznos od 791.735 KM raspoređen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 115 radnika iz 69 preduzeća koji su se prijavili na Javni poziv Fonda PIO do 31. jula ove godine, u skladu sa rješenjem Vlade Srpske od 11. januara 2018. godine, koji sa uplatom navedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju. 

Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske raspoređeno je 25.718 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike preduzeća u stečaju - Trudbenik FPA iz Doboja, "Dekorativa" iz Gacka i ODP "Klaonica i fabrika za preradu mesa" sa Han Pijeska, a doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje biće izmiren u narednom periodu.