Radnice dobojske tekstilne firme "Trend-teks", koje šiju u bivšim pogonima "Novoteksa" u Trebinju, obustavile su danas proizvodnju solidarišući se sa dvadesetak koleginica kojima je uručeno rješenje o otkazu.

novoteks

Radnice kažu da su ogorčene odlukom rukovodstva i da su svjesne da i njima svakog dana može stići rješenje o otkazu.

Neke od radnica koje su dobile otkaz tvrde da su sa posla otpuštene jer nisu ispunile normu koja se stalno povećava, pa je nemoguće postići, uprkos njihovim sposobnostima jer u tekstilnoj proizvodnji rade i po 40 godina.

Tehnički direktor firme Edina Ogrić nije željela da daje izjave novinarima.

Prema nezvaničnim saznanjima, rukovodstvo firme prijavilo je novinare da su neovlašteno ušli u krug bivšeg "Novoteksa" zbog čega je došla i policija.

Rukovodstvo je novinarima poručilo da napuste krug preduzeća, dok su radnice ostale ispred ulaza firme.

Direktor "Trend-teksa" Denijel Kozličić rekao je u aprilu ove godine da je firma još 2012. godine pokazala interes za širenje na ovom području zakupivši dio "Novoteksa".

On je rekao da kompletnu proizvodnju izvoze na evropsko tržište i ostvaruju devizni priliv veći od dva i po miliona KM na godišnjem nivou.

Vlasnik firme "Trend-teks" Šućko Hadžijakupović tada je istakao da je lični dohodak u ovoj firmi veći od 400 KM, a da radnice koje rade za mašinama primaju i 700 KM.

Radnice koje su danas stupile u štrajk navode da su im mjesečna primanja od 300 do 700 KM.