Poštovani građani Trebinja,

Obavještavamo Vas da smo završili sve potrebne pripreme i procedure iz stručne i pravne oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa, i da smo uputili zvanične dopise Narodnoj skupštini Republike Srpske, i resornom Ministarstvu kulture i obrazovanja u Vladi Republike Srpske.

posiljkeZvanični dopisi sadrže Peticiju građana Trebinja za institucionalnu zaštitu graditeljskog naslijeđa sa spiskom svih potpisnika, kao i tekstualni dio i hronološko/topografski pregled vise od 260 objekata i lokaliteta koji treba da prođu zvanične strukom utemeljene procedure valorizacije u oblasti zaštite graditeljskog naslijedja.Proslijeđujući zvaničnu odgovornost na naše najveće zakonodavno tijelo Narodnu Skupštinu i na najveći organ izvršne vlasti, Vladu Republike Srpske, koristeći naše građansko pravo iz člana 32. Ustava RS, sada očekujemo odgovor istih u realnom zakonskom roku.Peticijom se od nadležnih institucija zahtijeva da preduzmu konkretne, zakonom obavezujuće, pravne i stručne korake i procedure u zaštiti našeg graditeljskog naslijeđa.

U nadi da će i naše republičke institucije od najvišeg značaja prepoznati vrijednost naše lokalne kulturne baštine i ozbiljno shvatiti volju građana Trebinja da ona ostane zastićena, očekujemo da će se konačno pokrenuti nadležne institucije i da će profesionalno i odgovorno, pravno i stručno zaštititi naše vrijedno i obimno graditeljsko naslijeđe.

Ponosni smo što smo svi zajedno potpisivanjem naše peticije na Trgu slobode pokazali visok nivo građanske svijesti i pravu građansku odgovornost odlučujući o bitnim pitanjima koja se tiču našeg grada.

Zahvaljujemo se svim građanima Trebinja koji vole svoj grad!

(Neformalna grupa građana za zaštitu graditeljskog naslijeđa grada Trebinja)