U Opštoj bolnici u Trebinju potpisan je sporazum između proslavljenog režisera Emira Kusturice i ove medicinske ustanove, po kom će Kusturica dobiti ekskluzivno pravo na vađenje kamenaca iz bubrega pacijentima trebinjske bolnice. Direktorica Opšte bolnice u Trebinju, prim.dr.Zdravka Vreća, izrazila je uvjerenje da će ovaj sporazum istovremeno unaprijediti zdravstvenu zaštitu za stanovnike istočnih dijelova Republike Srpske i doprinijeti unapređenju kulture, jer će ti kamenci biti iskorišteni za graditeljske poduhvate kojima Kusturica namjerava da Republiku Srpsku učini carstvom kulturološkog turizma. Emir Kusturica

Potpisivanju ovog sporazuma podršku je dao i načelnik trebinjske opštine, Dobroslav Ćuk, koji je tom prilikom izjavio da "nijedan kamen nije toliko sitan, da ne bi trebao biti stavljen na raspolaganje našem Nemanji."

II

Nakon Kusturičinog bagerskog pohoda na citadelu u neposrednoj blizini Trebinja, Milorad Dodik naložio Stanislavu Čađi, ministru unutrašnjih poslova RS, da angažuje Specijalnu jedinicu policije na poslovima neposredne zaštite banjalučkog Kastela. SJP je već u toku ranih časova raspoređena oko tvrđave u glavnom gradu RS, a očevici nam javljaju da su na prilaznim putevima tvrđavi uočili i ježeve, te druge inžinjerijske elemente koji služe za zaustavljanje pokreta gusjeničara.

Tim povodom Milorad Dodik je za Nezavisne novine izjavio sljedeće:

"Emir je naš najveći režiser i moj dobar prijatelj, ali neko vrijeme ga neću pozivati u Banjaluku. Siguran sam da je njegova opsesivna strast za kamenjem prolazne prirode i da će ga to brzo proći."

III

Nj.E. Zhang Wanxue, opunomoćeni ambasador Narodne republike Kine u Srbiji, objavio je sledeće saopštenje za javnost u današnjoj 'Politici':

- Kineski narod gaji ogromno poštovanje za srpsku kulturu i dostignuća koja je u svetu umetnosti postigao srpski narod. Kineski narod Emira Kusturicu ceni kao jednog od najpopularnijih i najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice. Nažalost, uprkos tom poštovanju, Kina odlučno odbija zahtev proslavljenog režisera da mu se dopusti uzimanje kamena iz Velikog kineskog zida za potrebe njegovog projekta Andrićgrad. Kina će uvek biti spremna da i duhovno i materijalno podrži razvoj srpske kulture, ali ne nauštrb vlastite.

BL!N MAGAZIN