Glavni grad Crne Gore uskoro bi trebalo da dobije ulicu sa imenom Srđana Aleksića iz Trebinja.
Ulica se nalazi u blizini Spomen obilježja žrtvama rata 1991. - 2001. godine na Pobrežju u centru Podgorice.

srdjan aleksicPotpredsjednik Skupštine Crne Gore RiFat Rastoder zahvalio je Savjetu glavnog grada zbog jednoglasne podrške inicijativi da se ulica neposredno do Spomen parka nazove imenom Srđana Aleksića iz Trebinja.

“Riječ je o mladiću koji je tih tragičnih devedesetih minulog vijeka, poput junaka iz Primjera čojstva i junaštva Marka Miljanova, uspio odbraniti sugrađanina druge nacionalnosti od ostrašćenih ratnika svoje nacionalnosti, ali je sam svoje visokocivilizacijsko djelo morao platiti sopstvenim životom”, rekao je Rastoder na spomen parku na Pobrežju, na skupu organizovanom povodom evropskog Dana sjećanja na žrtve Srebrenice i Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991. do 2001. godine.

Upravo, između ostalog i zbog toga, kako je rekao, “mi danas nismo ovdje ni zbog kakvih uskonacionalnih, političkih ili ličnih interesa”.

Cvetko Vukčević iz Komisije za imenovanje ulica rekao je da će Prijedlog, koji je Savjet glavnog grada danas jednoglasno usvojio, morati da dobije saglasnost Vlade i saglasnost Mjesne zajednice, te da će procedura imenovanja trajati minimum dva mjeseca.

Vukčević je dodao da je ova inicijativa ima posebnu simboliku obzirom da se u toj ulici nalazi i spomenik civilnim žrtvama na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine.

Srđan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva, jer je 1993. godine kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka od svojih sunarodnika.

Aleksić je umro poslije nekoliko dana od posljedica teških povreda koje je zadobio. SRNA