IMG_20210127_23275.jpg

Povodom 28 godina od smrti Srđana Aleksića, Trebinjca koji je tragično stradao nakon što je u centru grada branio druga Bošnjaka, danas su cvijeće njegov grob položili  Srđanov otac Rade, predstavnici grada Trebinja i trebinjskog odbora Socijalističke partije.

"Radostan sam zbog onih  koji cijene njegovo djelo, a oni koji  do sada nisu, volio bih da se upoznaju sa njegovim djelom, jer se nadam da bi prihvatili ljudskost i nesebičnost i da bi izgradili  sami sebe", rekao je Rade Aleksić.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je rekao da  predstavnici gradske uprava svake godine obilježavaju godišnjicu smrti mladog čovjeka koji je u surovim ratnim vremenima izgubio život braneći slabijeg.

On je podsjetio da Trebinje trajno čuva uspomenu na Srđana Aleksića, a jedan sportski kompleks i međunarodni sportski miting nose Srđovo ime.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru Trebinja. Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

O Srđovom djelu snimljen je i film „Krugovi“, a i novinarska nagrada nosi njegovo ime.

Srđan je podsthumno odlikovan Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” u Srbijii “Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima”.