Izaberi pismo: ćirilica / latinica

29 godina od tragične smrti Srđana Aleksića

29 godina srdjan aleksic.jpg

Na gradskom groblju u Podgljivlju danas je obilježeno 29 godina od tragične smrti Srđana Aleksića, Trebinjca koji je život izgubio u 27. godini braneći drugog čovjeka.

Srđanov otac Rade, predstavnici Gradske uprave i prijatelji porodice, položili su cvijeće na Srđanov grob.

Otac Rade je istakao da se tuga ne može izbjeći ali da je ponos jači od tuge.

„Kada vidite suzu u mom oku, to je suza ponosa, ponosa jer znam da je Srđanovo djelo probudilo u mnogom čovjeku osjećaj čovječnosti i poštovanja i osjećaj pripadnosti- da Srđo pripada njemu“, rekao je Rade Aleksić.

On je istakao da ga uspravno drži i daje mu snagu i hrabrost podrška ljudi koji poštuju Srđanovu žrtvu.

Potpredsjednik Skupštine Grada Trebinja Đorđe Miljanović je naveo da se na današnji dan sjećamo velike žrtve Srđana Aleksića iz jednog  teškog vremena-vremena stradanja.

„Grad Trebinje ima trajnu obavezu da ovaj jedan dan u godini posveti Srđanu i da se taj dan dostojno obilježava. U tom kontekstu grad je posvetio Srđu jedan međunarodni plivački miting i sportski  tereni u gradu su nazvani njegovim imenom. Srđan je jedna nevina žrtva, čovjek koji je stao na stranu slabijeg i koji je u vremenu stradanja pokazao da se može biti čovjek. Pandan u drugoj strani bio je Refik Višća iz Zavidovića“, rekao je Miljanović.

Srđan Aleksić preminuo je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada, braneći Alena Glavovića.

Nekoliko ulica u gradovima  u regionu nazvano je Srđanovim imenom, a ustanovljena je i novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ koja se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim grupama.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena i povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja