U srijedu, 20. juna 2012. godine u 10 časova, zakazan je novi protest "NE DAMO PETRINU", koji će se održati ispred zgrade Opštine Trebinje u ulici Vuka Karadžića.

NE DAMO PETRINU

Pored protesta, napravljena je i  Online peticija u kojoj se kaže:

ŠTA TRAŽIMO?

Da se zaustavi daljnji proces uništavanja istorijske tvrđave Petrina, kome nije prethodio zakonski postupak – milom ili silom! Da se podrži naše nastojanje za očuvanjem trebinjske tvrđave Petrina i svih ostalih trebinjskih tvrđava iz austrougarskog graditeljskog naslijeđa. Da se odgovorni za ovaj nezakoniti čin pozovu na odgovornost. Da se u što kraćem roku vrati građevinski materijal koji je ukraden sa tvrđave Petrina i da se na adekvatan način i u adekvatnom stepenu revitalizuje stanje tvrđave u kome je ona bila prije vandalskog čina rušenja. Najzad i najznačajnije, tražimo da se zakonskom procedurom pokrene inicijativa od strane nadležnih lokalnih institucija za zaštitu svih trebinjskih spomenika i objekata graditeljskog naslijeđa i istorije grada Trebinja, od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

ŠTA ĆEMO URADITI AKO NAŠI ZAHTJEVI NE NAIĐU NA RAZUMIJEVANJE ODGOVORNIH?

Protestovaćemo. U skladu sa stepenom nasilja odgovorićemo adekvatnim sistemima protesta. U slučaju daljeg nastavljanja rušenja prije nego se donese zakonska zaštita ovih objekata, branićemo tvrđave svim rasploživim sredstvima. Sve dok ne budu ostvarene sve tačke naših zahtjeva organizovaćemo javne tribine i vršiti presiju na nadležne gradske organe i institucije za izvršenje pravnih i stručnih procedura koje tražimo. Pozivaćemo svu stručnu i profesionalnu javnost i svu domaću i stranu javnost da nam se pridruži sve do konačnog ostvarenja naših ciljeva.

CILJEVI

  • Zaustavljanje daljnjeg uništavanja trebinjskih tvrđava
  • Poziv na odgovornost nadležnih
  • Saniranje štete na  tvrđavi Petrinja
  • Institucionalna zaštita trebinjskih tvrđava od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske