Preduzeća u Republici Srpskoj za neplaćene poreze i doprinose na lična primanja duguju 1,4 milijarde KM, kažu u Poreskoj upravi Republike Srpske.

novoteks

Najveći dužnik je "Novoteks" iz Trebinja, čija dugovanja iznose 45,2 miliona KM, na drugom mjestu nalazi se "Aleks petrol" iz Bijeljine, čija dugovanja za poreze i doprinose iznose 17,6 miliona KM, dok su na trećem mjestu "Šume RS" sa dugovanjem od oko 15,1 milion KM.

Firma "Darko produkt" iz Laktaša duguje 14,7 miliona KM, dok je na petom mjestu "Premijum" iz Laktaša sa dugovanjem od 13,1 milion KM, piše "Glas Srpske".

U "Novoteksu", "Aleks petrolu" i "Premijumu" pokrenut je stečajni postupak, dok je firma "Darko produkt" nesolventna, a jedino aktivno preduzeće koje je među pet najvećih dužnika su "Šume RS".

Od ukupnog duga od 1,4 milijarde KM, dugovanja po osnovu doprinosa na lična primanja iznose 568 miliona KM, dok se po osnovu poreza na lična primanja potražuje 118,2 miliona KM, kažu u Poreskoj upravi RS.

Od ukupnog duga za javne prihode, 237,5 miliona KM obuhvaćeno je sporazumima o reprogramiranju obaveza na osnovu odluka Vlade RS, a 9,9 miliona KM sporazumima o produženju roka za plaćanje.

U Poreskoj upravi RS navode da se 349,8 miliona KM duga odnosi na neizmireni dug poreskih obveznika kod kojih je pokrenut postupak stečaja, dok poreski obveznici kod kojih je pokrenut postupak likvidacije, odjavljeni poreski obveznici i oni kojima je oduzet jedinstven identifikacioni broj ili koji su proglašeni nesolventnim duguju 126,6 miliona KM.

"Preostali iznos duga od 676,2 miliona KM su obaveze poreskih obveznika koji su u postupku redovne naplate ili kod kojih je pokrenut postupak prinudne naplate", rečeno je iz Poreske uprave RS. SRNA