HERCEG-NOVI - U Andrićevoj kući u Herceg-Novom održan je omaž nedavno preminulom književniku Radoslavu Bratiću, koji je okupio profesore književnosti, književnike i članove opštinskih odbora SPKD "Prosvjeta" iz Bileće, Gacka i Trebinja, kao i hercegnovske književnike.

Omaz Radoslav Bratic herceg novi

Nikola Baćović govorio je o biografiji, bibliografiji i nagradama ovog velikog srpskog pisca, a Višnja Kosović o Bratićevoj zbirci pripovjedaka "Slika bez oca".

O zbirci "Strah od zvona" govorila je Vinka Perišić-Šarenac, Snežana Vukićevićš-Čvoro o romanu "Smrt spasitelja", dok se Olivera Doklestić osvrnula na Bratićev boravak u Herceg-Novom i o njegovoj zbirci pripovjedaka "Zima u Hercegovini".

Sekretar SPKD "Prosvjeta" Trebinje Rajko Tanasijević govorio je o Braiću i njegovoj Hercegovinu.

U svom obraćanju istakao je da niko kao Bratić nije majstorski perom kao jezikom, u Hercegovce i Hercegovinu, uša slikovito u njenu istoriju, seoske običaje, seoske zadruge, rođenja, sahrane, vjerovanja, u hercegovačko čuvanje tradicije i jezika, a što je predstavio u svojim pripovijetkama i romanima.

"U njima ima i humora i šale, tragedije, osjećanja i zahvaljujući njemu i Prosvjeti, Bileća i istočna Hercegovina su na neki način postali prestonica srpske poezije i proze", naglasio je Tanasijević.

U programu su učestvovali i pjesnici Jovan Delić i Drago Papović, a Svetlana Bubanja je na zadovoljstvo publike izvela nekoliko kompozicija.

Omažu Radoslavu Bratiću prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori i veliki broj ljubitelja pisane riječi.

Omaz Radoslav Bratic herceg novi