U prostorijama biblioteke Eparhijskog doma večeras je održano književno veče Velibora Šipovca na kojem su predstavljena njegova dva naslova - zbirka pjesama „Zadužbina“ i monografija „Hram svetog Georgija na Vjenčacu“.

velibor sipovac knjizevno vece

Pred velikim brojem posjetilaca i ljubitelja poezije i proze, pored autora koji je čitao svoje stihove, prisutne su pozdravili i sveštenik Aleksandar Ilić, pjesnici Rajko Tanasijević i Novica Telebak - koji je i predsjednik trebinjskog Gradskog odbora „Prosvjete“.

Poezija koju je stvarao svih proteklih godina našla je svoje mjesto u tri dosada objavljene knjige.

"Pjesme koje sam odabrao da budu među koricama nove zbirke su religioznog, patriotskog i filozofskog karaktera. Tu su i poeme koje na šaljiv način oslikavaju stvarnost", kazao je Šipovac.

Za naslov zbirke uzeo je, kako kaže, svetu srpsku riječ "zadužbina", jer zadužbine imaju vrlo dugu tradiciju u srpskom narodu, pojašnjavajući da to nisu samo bogomolje, već i svaka napisana riječ, pjesma, književno djelo koje pisac ostavlja pokoljenjima...

Drugi naslov - monografija „Hram svetog Georgija na Vjenčacu“ je knjiga o zadužbini koja je bogomolja.

"Monografija kroz tekst i sliku ukratko daje čitaocima i posjetiocima hrama osnovne informacije o lokalitetu srednjovjekovnog grada Vjenčaca, kao i izgradnji hrama na istom mjestu, koji je posvećen Svetom Georgiju - krsnoj slavi zadužbinara, bratstva Šipovaca, a koji je ujedno i zaštitnik mnogih hercegovačkih porodica", istakao je Šipovac.

Velibor Šipovac je autor 11 samostalnih naslova i autor i priređivač jednog zbornika. Njegov stvaralački opus je raznovrstan i nalazi se u različitim književnim oblicima.

velibor sipovac knjizevno vece