Visnje.webp

Iako su neki sokovi na tržištu puni dodatog šećera i možda nisu u potpunosti dobri za vaše zdravlje, drugi sokovi zapravo mogu imati koristi za vaše zdravlje na brojne načine. Na primjer, iako možda nije popularan izbor, sok od višnje je poznat po tome što smanjuje upale u tijelu i pomaže u oporavku mišića nakon treninga.

Ako se borite sa upalom, znate koliko to može biti opasno; prema Harvardskoj medicinskoj školi, hronična upala je povezana sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, rakom i artritisom, kao i bolestima kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Kako sok od višnje smanjuje upalu?

"Tart sok od višnje sadrži antioksidante i antiinflamatorna jedinjenja polifenola — mikronutrijente koji se prirodno nalaze u biljkama — za koje je istraživanje pokazalo da ubrzavaju oporavak od vježbi zasnovane na snazi, ublažavaju upalu i bol u mišićima, kao i poboljšavaju markere (razgradnje mišića)", kaže Džesika Ajkaz za Readers Digest.

Isacs takođe ukazuje na dvije druge studije kako bi dokazala svoju tačku. Jedan dolazi iz časopisa Međunarodnog društva za sportsku medicinu koji pokazuje kako kiseli sok od višnje smanjuje oksidativni stres (koji uzrokuje upalu u tijelu) i oštećenje mišića i srca nakon treninga otpora. Drugi je iz European Journal of Sports Science koji zaključuje da koncentrat višnje takođe može smanjiti efekte oštećenja mišića i poboljšati oporavak za žene.

Ali da li kiseli sok od višnje djeluje i na upale koje nisu povezane sa vježbanjem? Da! Zbog bogatih hranljivih materija i antioksidanata koji preovladavaju u ovom soku, može pomoći u smanjenju bolova i upale zglobova, smanjujući simptome artritisa. Sok od višnje takođe promoviše bolje zdravlje mozga, pomaže vašem spavanju, pa čak i jača imuni sistem smanjujući rizik od infekcije.

Pijenje kiselog soka od višnje jedan je od mnogih načina da unesete antioksidante u vašu ishranu, što pomaže u odlaganju određenih vrsta oštećenja ćelija i smanjenju rizika od razvoja hronične bolesti, objašnjava Isacs.

Evo koliko kiselog soka od višnje treba konzumirati

Da biste izvukli najveću korist od kiselog soka od višanja, Issacs preporučuje konzumiranje kiselog soka od višnje sat vremena nakon vježbanja zajedno sa obrokom za oporavak.

"Najlakši način da se konzumira dovoljno kiselih višanja da biste izazvali koristi povezane sa smanjenjem upale bio bi konzumiranje osam do 12 unci kiselog soka od višanje, 1-2 oz koncentrata kiselog soka od višanje ili pilule od višnje u prahu sok", kaže ona.

"Ove prednosti bi se takođe odnosile na svježe ili smrznute kisele višnje, međutim, količina koju bi trebalo da se konzumira da bi se ove prednosti maksimizirale bi bila najmanje dvije šolje višanja, konzumirane dva puta dnevno", prenosi "Politikin magazin".