kongresni-centar-trebinje-nekoliko-naslovna-2.jpg

Detaljno predstavljamo pobjedničko rješenje zagrebačkih arhitekata u kojem objekti izgledaju kao da lebde nad velikom parkovskom šumom.

Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je krajem 2023. godine javni međunarodni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja Kongresnog centra u Trebinju. U konkurenciji se našlo 39 radova iz cijelog svijeta, a stručni žiri je u martu 2024. dodijelio tri novčane nagrade, kao i tri posebna priznanja.

Tom prilikom, portal Gradnja predstavio je najosnovnije informacije o svim nagrađenim radovima, a ovog puta fokusiraćemo se na pobjedničko idejno rješenje iza kog stoje arhitekte iz zagrebačkog studija Nekoliko, koji su ovaj projekat radili u saradnji sa Markom Gusićem iz studija ARGU.

Izazovna lokacija za gradnju

Podsjetimo, programski zadatak ovog konkursa bilo je idejno rješenje kongresnog centra sa prijedlogom razmještaja dodatnih namjena duž trase puta za Dubrovnik, a u okviru zadate lokacije u okviru dijela zone „Draženska Gora“ u gradu Trebinju.

Izazovna za izgradnju, lokacija je smještena u netaknutoj prirodi – šumi, sa širim kontekstom koji karakterišu brda i rijeka Trebišnjica. Jedini tragovi građenja su magistralni put M22 Dubrovnik – Trebinje i nasip trenutno nekorišćene željeznice koji postaje lokalna veza novoplaniranih struktura u obliku javnog saobraćaja.

kongresni-centar-trebinje-masterplan-2-tile.jpg

Zamišljen kao mjesto društvene, kulturne i umjetničke interakcije i socijalizacije, budući kompleks biće središte kongresne i obrazovne djelatnosti, ali će i proširiti ponudu grada, pružajući optimalne uslove za razvoj izložbenih, koncertnih, ugostiteljskih, poslovnih i administrativnih sadržaja.

„Programom su definisani masivni volumeni hotela, kongresnog i sportskog centra i gradskih objekata javne i poslovne namjene. Obrisi osnova za gradnju pojedinih cjelina plutaju u zelenoj zoni, velikoj park šumi”, objašnjavaju dobitnici prve nagrade i dodaju: „Na zadatak smo odgovorili strukturama koje minimalno dotiču tlo i ostavljaju teren u što većoj mjeri kakav jeste. Sklopovi šire urbanističke cjeline su definisani matematičkim nizom pravila u obliku geometrijskih formi kakve nalazimo u prirodi, te prema kojima i sama priroda u kojoj se nalazimo funkcioniše”.

Prva faza šireg urbanističkog sklopa je detaljni prikaz kongresnog centra koji okuplja različite funkcionalne cjeline: dvorane za predavanja, restorane, izložbene prostore, pres centar, a time i različite korisnike.

„Centralnosimetrična ljuska zgrade s tri dominantne ostakljene fasade vertikalno se transformiše iz trougaone baze na koju je struktura oslonjena u formu šestougla i pri krovu ponovo reflektuje u trougaoni otisak. Parterni prizemni ophod je natkriven i programski aktiviran sadržajem centra. Prisutan je utisak lebdenja nove strukture nad šumom”, navode iz studija Nekoliko.

kongresni-centar-trebinje-4.jpg

Triangulirana geometrija lebdećeg trga

Prizemlje dostupno svima je programski određeno ugostiteljskim i izložbenim prostorima, orijentisano na šumu u kojoj se nalazimo. Na prvom spratu se nalazi lebdeći trg (forum) kojem se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smerova.

„Specifična triangulirana geometrija tog prostora primarno služi kao prilazni hol različitim dvoranama kongresnog centra, a dodatno omogućava različite scenarije: neformalna druženja, izložbe, predavanja, koncerte… ili samo prolaz, što je karakteristično za javno dostupne polivalentne prostore”, ističu arhitekte.

kongresni-centar-trebinje-interijer-1.jpg

Krakovi u obliku slova Y koji zatvaraju dvorane unutar opisane ljuske, a iznad javnog foruma, dijele središnji centralni servisni blok i interne komunikacije. Na taj način je diferencirano korišćenje centra od strane posjetilaca, izvođača i ostalog osoblja.

„Konzumirajući kongresni centar prolazimo kroz različite ambijente koji nam se otvaraju u sekvencama i forsiraju vertikalno, horizontalno i kružno istraživanje prostora”, kažu na kraju autori pobjedničkog konkursnog rješenja.

O autorima…

Arhitektonski studio Nekoliko čine Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj, koji znanje i iskustvo skupljaju godinama, a u ovom formatu djeluju od jeseni 2022.

Preokupacija su im sva mjerila arhitekture, kao i razni zadaci i namjene – od zgrada javnog sadržaja i društvenog standarda, uređenja javnih prostora, do privatnih investicija i uređenja enterijera. Često učestvuju na hrvatskim i međunarodnim arhitektonskim konkursima.

ARGU studio je osnovao Marko Gusić 2021. godine, a njegov tim trenutno sačinjava manja grupa sa Matijom Brnetićem i Filipom Ivaničekom. Vizija biroa je izrada projekata visokog standarda sa posebnom pažnjom na racionalnost, razrađene detalje izvođenja i na projektovanje u odnosu na kontekst i okolinu.

kongresni-centar-trebinje-nasl.jpg

kongresni-centar-trebinje-masterplan-1.jpg

kongresni-centar-trebinje-interijer-2.jpg

kongresni-centar-trebinje-6.jpg

kongresni-centar-trebinje-1.jpg