Miodrag batinic.jpg

Direktor trebinjskog "Vodovoda" Miodrag Batinić rekao je da je ovo preduzeće u 2023. godini obezbijedilo uredno vodosnabdijevanje građana i privrede u Trebinju te redovnu odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda.

Batinić je, govoreći na sjednici Skupštine grada o poslovanju "Vodovoda" u 2023, istakao da su imali 2.283 radna naloga, od kojih su neki bili veoma zahtijevni, kao što je vodovodni sistem Hum-Petrovići, gdje je jedan dio vodovodne mreže rekonstruisan, a jedan dio urađen nanovo.

"Voda je poskupjela u prošloj godini. Obračun cijene vode se radi po MEG metodologiji, sa ciljem održivosti vodosnabdijevanja. Cijena vode je sa 85 odsto učestvovala u pokrivanju troškova. Iza nas je veoma složena godina, u kojoj je potrošnja vode bila manja od plana za čak 85.000 kubika", naveo je Batinić.

On je istakao da je i pored manje potrošnje vode, ovo preduzeće je ostvarilo finansijsku dobit od 13.000 KM.

"Bez ijedne marke subvencije funkcionišemo. Na kraju godine smo u magacinu imali robu vrijednu 980.000 KM", pojasnio je Batinić.

Prema njegovim riječima, trebinjski "Vodovod" ima i probleme, ali su oni neuporedivi sa brojnim vodovodima širom Republike Srpske i BiH.

"Trudimo se da, bar što se tiče Vodovoda, odgovorimo svim investicijama u gradu. Poslije više od 100 godina završena je rekonstrukcija Vrelog oka, uz podršku HET-a. Imamo najsloženiji vodovodni sistem u Srpskoj. Bog nam je dao dobru vodu, ali živimo na kamenu. Gubici su nam 55 odsto, dosta manji nego ranije. Znamo šta nam je tačno raditi da taj procenat smanjimo i u narednom periodu i svakodnevno se borimo da to riješimo. Imamo nekoliko ulica u kojima vodovodni sistem treba kompletno rekonstruisati", rekao je Batinić.

Jedan od najvećih problema vodovodne mreže je u Dušanovoj ulici, ali i u ulicama Trebišnjskih brigada, Miloša Obilića, Republike Srpske, Leontija Ninkovića.

"Važan projekat je i izgradnja kanalizacione mreže u cijelim Policama, pa se nadam da će i naredna naselja doći na red", naveo je Batinić.

Odbornik Liste za pravdu i red Slobodan Deretić rekao je da svi izvještaji o poslovanju "Vodovoda" pokazuju da je ovo preduzeće finansijski stabilno.

"Smatram da je snabdijevanje vodom Trebinja u prošloj godini bilo dobro i stabilno", rekao je Deretić.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović rekao je da je izvještaj o poslovanju "Vodovoda" za 2023. godinu veoma detaljan i da su svi podaci jasno prikazani, pa čak i kadrovska struktura i javne nabavke.

"Vidljivo je da su plate porasle za deset odsto, a da je broj radnika smanjen i sada je 127 radno angažovanih. To je za pohvalu", rekao je Petrović.

On je rekao da je izgradnja vodovodnog sistema do Ivanice veoma važan projekat, kao i projekata koji tek slijede među kojima su izgradnja rezervoara.

"Ostalo je da se riješi dionica od brane Gorica do Vrelog oka. To će trebati u narednom periodu da se uradi. Time će vodovodni sistem biti obnovljen", poručio je Petrović.

Odbornici su podržali izvještaj o poslovanju Vodovoda bez ijednog glasa protiv.