Samit energetike trebinje 2024.jpg

Peti Samit energetike pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana" svečano je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je poručio na otvaranju Samita energetike u Trebinju da je energija kapital budućnosti.

Dodik je istakao da je pojačana potreba za izgradnjom novih kapaciteta kojim će biti omogućena energetska stabilnost i efikasnost i da zato treba da se ide ukorak sa savremenim trendovima.

"U BiH funkcionišu tri javne elektroprivrede. Postoji politički dogovor da na prostoru srednje Drine sa Srbijom počnemo realizaciju značajnih enegretskih projekata što je veoma važno", rekao je Dodik.

Milorad dodik.jpg

On je naglasio da sutra BiH treba da dobije status pregovarača sa EU i to je važan trenutak i korak dalje.

"Važna nam je EU i partnerstvo sa njom. Sigurno je da EU treba da poštuje ustavno uređenje BiH i prava koja imamo", rekao je Dodik, koji je zvanično otvorio Samit.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da je ovo preduzeće u najvećem investicionom zamahu i prednjači u izgradnji obnovljivih izvora energije na Balkanu.

Petrović je u obraćanju na ceremoniji otvaranja petog Samita energetike pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana" u Trebinju istakao da su potencijali veliki, kao i da su dobrodošli svi investitori i finansijeri kako bi se zajedno razvijala i gradila stabilna energetska zajednica.

Prema njegovim riječima, na ovaj način doprinosi se akcionom planu Energetske zajednice koji je prihvaćen od EU.

On je naveo da će na Samitu biti razmijenjena iskustva i kreirani zajednički planovi, projekti i vizije razvoja energetskog sektora.

"Posebna mi je čast što su među nama danas prijatelji iz zemalja iz okruženja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, ali i Austrije, Kine, Njemačke, Mađarske i Turske. Zajedno možemo biti stabilniji, organizovaniji i profitabilniji i nadasve prijatelji", poručio je Petrović.

On je rekao da "Elektroprivreda Srpske", zajedno sa Trebinjem i kompanijom SET, potvrđuje opravdanost organizovanja ovakvog samita sa kojim želi zbližiti i unaprijediti rad energetskog sektora u regionu.

Milorad dodik.jpg

Petrović je dodao da je potrebno iskoristiti kapacitete energetskih cjelina regiona za dobrobit građana i privrede.

"Krajnje je vrijeme da od danas kreiramo kvalitetniju i sadržajniju međusobno komunikaciju, ne samo zbog profitabilnosti, već i konkurentnosti na tržištu, ali i energetske nezavisnosti i stabilnosti", naveo je Petrović.

On je izrazio zahvalnost učesnicima panela, moderatorima koji učestvuju na panelima na kojim su, kako je rekao, aktuelne teme od umrežavanja elektroprivrednih kompanija, integracije obnovljivih izvora energije, ugovora o otkupu električne energeije, razvoja sektora prirodnog gasa, do tržište usluga fleksibilnosti i održavanja postojećih proizvodnih postrojenja.

Petrović je izrazio zahvalnost i medijima koji izvještavaju sa Samita.

Samit energetike u Trebinju organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske" i kompanija SET pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je "Elnos grupa" iz Banjaluke.

Na Samitu će ukupno biti održano sedam panel-diskusija, na kojima će učestvovati brojni energetski stručnjaci, direktori elektroprivreda iz regiona, predstavnici Energetske zajednice jugoistočne Evrope, investitori, bankari, a biće organizovani i prateći poslovni razgovori "jedan na jedan".

Ovaj vodeći regionalni skup okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti, tržišta i energetske tranzicije.

Ove godine očekuje se oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja i preko 200 kompanija. Programom Samita koji traje do petka, predviđen je niz panela, razgovora, ali i poslovnih susreta na marginama Samita.