Vukoje vinogradi2.jpg

Podrum i vinarija "Vukoje" iz Trebinja danas su obilježili Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara i vinara, kao i početak rezidbe u Carskim vinogradima, najznačajnijem lokalitetu za autohtonu sortu žilavku i najstarijem vinogradu u ovom dijelu Evrope.

Ovaj vinograd, poznat u Hercegovini i šire, njeguju jednu od najspecifičnijih sorta vina – žilavku, od koje se dobijaju vrhunska vina, koja su ujedno i znak raspoznavanja Hercegovine u svijetu.

Hercegovačka regija koja je poznata po surovom terenu i blagoj mediteranskoj klimi, sinonim je je za vrhunska vina, a obred rezidbe, koji simbolizuje početak nove vegetacijske sezone, važan je korak u očuvanju vitalnosti vinove loze i postizanju većeg kvaliteta grožđa i vina.

Sveštenik Velimir Kovač rekao je novinarima da se danas proslavlja Sveti Trifun koji se u narodu i crkvi smatra zaštitnikom vinograda i vinogradara.

"Molili smo se Bogu za prirodu i vinograde koji se iznova bude da Gospod i u nama probudi nove snage da se, uz blagoslov Božiji, trudimo oko vinograda. Vinogradi su naročito blagosloveni jer od dara vinograda prinosimo dar Gospodu na Svetoj liturgiji", rekao je Kovač.

Vukoje vinogradi3.jpg

Direktor Podruma i vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje rekao je novinarima da danas, na najljepši dan u godini – Svetog Trifuna, počinju sa orezivanjem čokota žilavke na Carskim vinogradima.

"Na taj način želimo da vratimo snagu ovom istorijski važnom vinogradu ne samo za našu familiju, nego i region, a takođe želimo da obilježimo našeg sveca i zaštitnika Svetog Trifuna koji nam pomaže da svake godine imamo idealne uslove i na kraju da sve bude do nas kako će grožđe da izgleda", rekao je Vukoje.

On je istakao da su u 2023. godini, koja je bila teška za vinogradare, ovi dobri lokaliteti dali izvrsna grožđa, te poželio da 2024. bude bolja, ističući da su ovu godinu započeli trijumfalno.

"Napravili smo rezultat, do sad najznačajniji, ušli smo sa našim vinom, bijela selekcija, među najboljih 100 vina svijeta, što nikada nijednoj vinariji iz jugoistočne Evrope nije uspjelo", istakao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, kvalitet vina je ideja vodilja svim vinarima i znak raspoznavanja Hercegovine u svijetu.

On kaže da u Hercegovini postoje izvrsni klimatski i pedološki uslovi, a na ovom istorijskom lokalitetu i jedan dodatni imput istorije, koji govori da je ova regija veoma značajna u vinogradarskom smislu.

"Moja je poruka za sve proizvođače, sadimo što više vinograda, iskoristimo ovu kamenu zemlju na pravi način i podignimo na najveći nivo ovo božansko piće u Hercegovini", rekao je Vukoje.

On je istakao da se ove godine očekuje sušnija godina, budući da je zima blaga, što može biti opasno, jer je proljeće sa više padavina, ali s obzirom na jesen bogatu padavinama, očekuje da će se ove godine dobiti dobra grožđa, ali i dobra vina.

Vukoje vinogradi1.jpg

Vukoje je istakao da je žilavka u 2023. godini dala izuzetne rezultate, ističući da su prinosi bili nešto niži, ali kvalitet je bio na nivou najboljih godina.

"Najveći značaj Carskih vinograda je što su oni ovdje još iz doba Austrougara, 1894. godine su podignuti ovdje vinogradi, obnavljani četiri puta, posljednji put 2002. godine. Ovdje je specifična klima, blizina rijeka Sušice i Trebišnjice, hladna noć u toku ljeta garantuje čuvanje arome i specifičnog kvaliteta žilavke sa ovog kamena i pijeska koji joj daje mineralan karakter i veliki kvalitet grožđu", rekao je Vukoje.

On je istakao da temperatura vazduha koja ljeti noću bude oko 12 stepeni, a tokom dana je više od 40 stepeni, žilavki daje toplinu i snagu, ali i aromatiku i svježinu.

Za stanovnike Hercegovine, vino nije samo proizvod, nego i kulturna baština koja se slavi kroz svaku kapljicu vina koja se nađe u čaši.