recept minestrone.jpg

Minestrone je gusta italijanska supa koja se pravi od velikog broja različitog povrća, a uključuje mnogo hranjivih materija – od vlakana, minerala, vitamina do fitokemikalija.

Uz Okinavu u Japanu, grčku Ikariju, Nikoju na Kostariki i grad Loma Linda u Kaliforniji, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom. Plave zone su mjesta na kojima živi veliki procenat osoba starijih od 100 godina, ali i ljudi koji su ostarili bez tipičnih zdravstvenih tegoba.

Autor Den Butner intervjuisao je brojne porodice na Sardiniji koje su doživjle 100 godina, a koje tvrde da je za njihovu dugovječnost zaslužan ručak koji jedu svakog dana. U pitanju je minestrone supa s kriškom hljeba od kiselog tijesta i uz čašu crvenog vina.

Povrće se prilagođava sezoni, ali svaki tanjir mora da sadrži bar neku mahunarku i sitnu tjesteninu od semolina brašna po imenu fregula koja je izuzetno popularna na Sardiniji, piše Pun kufer.

Sastojci:

800 g nasjeckanog paradajza

150 g sitne tjestenine od semolina brašna

120 g nasjeckanog komorača

100 g suvog šarenog pasulja

100 g suvog boba

70 g suvih leblebija

60 g narendanog sira pecorino

3 krompira

2 stabljike celera

2 mrkve

2-3 češnja bijelog luka

1 luk

domaće maslinovo ulje

so i biber po želji

svježi bosiljak

svjež peršun

Priprema:

Namočite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć prije pripreme jela. Ocijedite mahunarke i stavite sa strane. U velikom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i stabljike celera. Dinstajte sve zajedno oko pet do osam minuta dok ne omekšaju.

Dodajte nasjeckani bijeli luk, promiješajte i dinstajte sve zajedno još oko pola minuta. Dodajte nasjeckanog paradajza, krompir, komorač, peršun i bosiljak.

Ubacite namočeni bob, pasulj i leblebije.

Sve sastojke prelijte vodom – dodajte 1,5 do 2 litra vode. Svi sastojci bi trebalo da budu uronjeni pod vodom. Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko 90 minuta, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije ne skuvaju do kraja. Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.

Pred kraj kuvanja dodajte sitnu tjesteninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta. Začinite solju i biberom po želji.

Poslužite supu s jednom kašikom domaćeg maslinovog ulja i malo narendanog sira pecorino. Prijatno!