Simultanka sah1.jpg

Šahovski klub "Tribunia" je organizovao šahovsku simultanku između djece ovog kluba i šahovskog velemajstora Ane Benderać.

Veliki broj djece došlo je da pozdravi i da se na šahovskoj tabli suprotstavi Ani koja je bila pionirska prvakinja Jugoslavije, dva puta omladinska prvakinja SRJ, višestruka prvakinja Republike Srpske, selektor ženske reprezentacije Srbije, a sada ima školu šaha.

Rezultat im nije bio bitan, ali ovu simultanku i doživljaj pamtiće do kraja života.

Predsjednik ŠK "Tribunia" Đorđe Karić je naglasio da je oko tridesetoro djece uzrasti od šest do 16 godina igralo simultanku protiv Ane Benderać.

"Ambicije kluba u ovoj godini su visoke, a to je da izađemo na takmičenja u svim kategorijama. Svi u klubu očekuju jednu lijepu godinu kao što je bila i prošla jer smo sa djecom išli na kamp u Osečinu, a išli smo i u Crnu Goru i na veliki broj turnira. Naš klub je bio i domaćin nekoliko turnira", kazao je Karić.

Prema njegovim riječima, cilj im je da organizuju Međunarodni kamp za djecu od šest do 20 godina  krajem juna.

"Doživljavamo jedan lijep period jer je preko 40 djece uključeno u rad kluba, podijeljeni u četiri grupe i selektirani po znanju", rekao je Karić.

Simultanka sah2.jpg

Ana Benderać je istakla da je kao dijete igrala simultanke protiv velemajstora i da je to predivno iskustvo jer je rijetkost igrati sa jačim igračima u toj dobi.

"To je veliko iskustvo i satisfakcija za djecu i mislim da će im ovo puno koristiti u daljem radu. Sve ovo se pamti jer znam sve simultanke koje sam igrala protiv jačih igrača kao i simultanke koje sam igrala protiv djece. Radim sa djecom i meni je ih je drago vidjeti u ovolikom broju i nadam se da će se šah na velika vrata vratiti u Trebinje jer smo uvijek imali potencijala", istakla je Benderaćeva.