Prsut susenje2.jpg

U selu Baljci, zaseok Radmilovića Dubrava, na pet kilometra od Bileće, nalazi se sušnica Jefta Radmilovića. Osim sušare, nalazi i pečenjara u kojoj ovaj vrijedni domaćin peče jagnjad na suvom drvetu-jasenu i po tome je prepoznatljiv.

Prije dvije godine otada je izgrađena sušara velikog kapaciteta odmah se pročula u istočnoj Hercegovini, a i šire. Ovo mjesto odgovara sušenju mesa jer je na nadmorskoj visini od 900 metara i veliki su udari sjevernog vjetra.

Prema riječima Jefta Radmilovića, sušenje počinje od novembra do prvog aprila, a po dogovoru sa mušterijom može se produžiti.

"Sve je stvar dogovora, vjerujem ljudima, ali i oni vjeruju meni. Do sada nisam imao nikakvih primjedbi na svoj rad jer kad neko donese jednom meso vraća se i dogodine, a sa sobom dovodi novu mušteriju", kaže Radmilović.

Radmilović ističe da prednost ima meso domaće proizvodnje i garant je za kvalitet, dok se meso sumnjivog kvaliteta se ne uzima.

"Nabavljam svinje isključivo iz domaćeg uzgoja. Nakon što se donese meso — solim ga i nakon sedam dana ide na sušenje, a pršut se presoljava i stoji u soli još devet dana. Poslije toga, pršut ide pod presu gdje se cijedi četiri dana, a petog dana ide na sušenje", objašnjava Radmilović.

Prsut susenje1.jpg

Za sušenje mesa potrebno je odabrati kvalitetno drvo i Radmilović poklanja veliku pažnju njegovom odabiru.

"Meso treba dimiti zdravim i suvim drvetom. Kod nas je najzastupljenija bukovina, jer drvo koje odaberete za sušenje mesa uticaće na njegov miris i ukus. Bilo kako bilo, svaki pravi domaćin ima dobar i provjeren način kako suši meso", pojasnio je Radmilović.

Kod Radmilovića se može naručiti domaća pečena jagnjetina, domaća kobasica, slanina, pršut, pečenica... i naglašava da se u današnje vrijeme može lijepo zaraditi na selu, samo ako čovjek radi pošteno. 

"Zbog nedostatka posla odlučio sam da se bavim ovim i nisam zažalio. U ovom zaseoku ima dvadesetak kuća i kroz zaselak prolazi makadam sve do nacionalnog spomenika koji čini nekropola sa 310 stećaka, a da se asfaltira taj kilometar puta bilo bi znatno drugačije", govori Radmilović.

Usluga pečenja je od 50 do 100 KM zavisno od težine jagnjadi sa sječenjem, a sušenje pršuta od 25 do 40 KM zavisno od težine, a ostalo je po dogovoru.

Brojevi telefona su 065/546-362 ili 065/338-639.

Pecenje jagnjadi.jpg