Zlatno mlijeko recept.jpg

Zlatno mlijeko je napitak poznat od davnina, koji ima brojne blagodeti. Ovo mlijeko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma.

Vjeruje se da je zlatno mlijeko odlično za jačanje imuniteta, ali i pomaže kod mnogih drugih tegoba. Ovo mlijeko se u Indiji pije vijekovima, a koristi se za liječenje tegoba sa probavom, kao i gripa i prehlade, piše City magazine.

Kako se pravi zlatno mlijeko?

Priprema zlatnog mlijeka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrijati kravlje ili bilo koje drugo mlijeko i dodati mu druge začine. Sve izmiješati, pričekati da proključa, pa smanjiti vatru i dinstati smjesu još desetak minuta. Kada osjetite miris začina, piće je spremno.

Najbolje je prvo procijediti ga u šoljicu i sačekati da se malo ohladi. Zlatno mlijeko se može čuvati u frižideru do pet dana.

Tačni sastojci i mjere:

125 ml mlijeka, kašika kurkume, pola kašike đumbira u prahu, pola kašičice cimeta, malo bibera i kašičica meda.

Zašta je zlatno mlijeko dobro?

Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mlijeko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekt. Takođe sadrži proteine, magnezijum, kalijum i kalcijum, a evo i nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mlijeka:

1. Smanjuje upale i bolove u zglobovima

Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni učinak. Oni takođe mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovanu stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

2. Poboljšava raspoloženje

Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mlijeko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Pored toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama može smanjiti rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti, piše City Magazine.

3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva

U Indiji se zlatno mlijeko koristi kao lijek za razne bolesti, prehladu ili grip. Takođe je poznato da jača imunitet. Za to je zaslužna i kurkuma, kao i cimet koji sprečava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se takođe koristi za razne infekcije.

4. Dobro je za probavu

Đumbir utiče na probavu stimulirajući na rad, a kurkuma pozitivno utiče i na probavu.

5. Smanjuje visok krvni pritisak

Zbog cimeta i đumbira, zlatno mlijeko može uticati na snižavanje krvnog pritiska. Takođe smanjuje rizik od srčanog udara.

6. Poboljšava zdravlje kostiju

Mlijeko sadrži kalcijum i vitamin D, za koje se zna da pozitivno utiču na razvoj i zdravlje kostiju.

Međutim, iako ovi sastojci zaista imaju dobar efekt na tijelo, potrebno je napraviti dodatna istraživanja kako bi se ove prednosti potkrijepile dokazima.

Ima li zlatno mlijeko neželjene efekte?

Ako se uzima u prevelikim količinama, zlatno mlijeko može izazvati probleme s crijevima, bolove u trbuhu ili grčeve. Ovo se događa zbog konzumiranja previše kurkume, posebno kurkumina. Međutim, ako se popije jedna šoljica mlijeka dnevno, nećete imati problema.