Vitamin c.webp

Ako se u posljednje vrijeme osjećate slabo i malaksalo, to bi mogao biti znak da ste u nedostatku vitamina C.

Upravo iz razloga jer vitamin C ima ključnu ulogu u proizvodnji tjelesne energije, neočekivani umor je jedan od prvih pokazatelja da je vrijeme da posegnete za brojnim namirnicama koje su bogate tim vitaminom.

Osim umora, provjerite i ostale simptome nedostatka vitamina C.

Česte upale

Vitamin C je poznat po svojstvima jačanja imuniteta. Ako imate učestale prehlade, to bi mogao znak da vam nedostaje vitamina C, piše indiatimes.com.

Sporo zarastanje rana

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena – protein ključan za zarastanje rana. Ako ste primijetili da vam treba duže nego inače da vam zarastu poderotine i modrice, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamin C, prenosi RTCG.

Bol u mišićima i zglobovima

Vitamin C ima ulogu i u održavanju zdravih vezivnih tkiva, uključujući zglobove i mišiće. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do bolova i nelagode u tim područjima.

Suva i oštećena koža

Kao antioksidans, vitamin C pomaže zaštiti kože od oksidativnog stresa. Ako vam je koža suva, oštećena i sklona modricama, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C.

Natečeni i desni koje krvare

Nedostatak vitamina C može dovesti do skorbuta, stanja koje karakterišu natečene desni koje krvare. Ako primijetite takve simptome moguće da se radi o nedostatku vitamina C, ali svakako posjetite stomatologa.

Promjene raspoloženja i razdražljivost

Vitamin C je uključen u proizvodnju neurotransmitera poput serotonina, koji utiče na raspoloženje. Nedostatak serotonina može uticati na promjene raspoloženja, razdražljivost, pa čak i depresiju.

Kako povećati unos vitamina C

Uključite citruse, poput narandži, limuna i grejpa u svoju ishranu i jedite šaroliko povrće poput paprike, kelja i peršuna.

U dogovoru s ljekarom, razmotrite opciju unošenja vitamina C putem suplemenata