Povrce.webp

Sirovo povrće ima različite hranjive materije od kuvanog. Ako znate koje treba kuvati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina.

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću su kategorisani kao rastvorljivi u mastima i rastvorljivi u vodi.

Vitamini rastvorljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, su stabilniji, dok su vitamini rastvorljivi u vodi, kao što su vitamin C i B, osjetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zbog toga se često preporučuje da se neke vrste povrća jedu sirove kako bi se maksimizirala količina hranljivih materija iz njih.

Povrće je takođe bogato antioksidansima, a kod nekog povrća se uništava tokom kuvanja, a kod drugog postaje bioraspoloživo. To znači da tijelo bolje apsorbuje hranljive materije iz njih. Metoda kuvanja koja takođe ima ulogu u opstanku minerala i antioksidanata.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C, kao što su brokoli, spanać i zelena salata, najbolje je za zdravlje kada se jede sirovo. U njima se kuvanjem smanjuje količina vitamina C. Kelj i grašak su zdraviji za jelo sirovi.

Povrće bogato antioksidansima koje je zdravije jesti i sirovo su bijeli luk, spanać, korijen peršuna i praziluk, a među začini su zeleni biber u zrnu.

Povrće koje je zdravije jesti kuvano

Postoji povrće čije antioksidante tijelo bolje apsorbuje kada se kuva. Da biste iskoristili sve hranljive sastojke, kuvajte mrkvu, bijeli i slatki krompir, kuke, cveklu i karfiol.

Kuvanje takođe pozitivno utiče na bolju apsorpciju beta karotena u povrću kao što su mrkve, slatki krompir, tikvice i bundeva.

Pažljivo kuvajte povrće

Naravno, bolje je jesti kuvano povrće nego ga uopšte ne jesti. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno više volite da ga jedete kuvano, maksimalno iskoristite hranljive materije. Kuvajte ih dovoljno dugo da omekšaju, ali ne predugo da postanu kašasti, piše „Live Strong“, prenosi Danas.rs.