sipak (1).jpg

Osim što je jedan od simbola jeseni, šipak je prepun antioksidanasa i vlakana, što ga čini fantastičnim i zdravim sezonskim voćem. Početkom sezone „začepljenog nosa“, tj. prehlada i viroza, počinje potraga za načinima da unesete pojačane doze vitamina C, a umjesto da koristite kupovne dodatke, učinite šipak sastavnim dijelom ishrane sve do kraja januara.

Razlog je jednostavan – riječ je o bogatom izvoru hranjivih materija, vitamina B i C, antioksidanasa i vlakana.

Evo šta unosite ako pojedete šoljicu semenki šimpka:

kalorije: 145
ukupna mast: 2,05 g
belančevine: 2,92 g

ukupno ugljenih hidrata: 32,7 g
vlakna: 7 g
šećer: 23,9 g
vitamin C: 17,8 mg

vitamin K: 28,7 mcg
folat (vitamin B9): 66,5 mcg
kalijum: 413 mg
bakar: 0,28 mg

Obiluje antioksidantnim jedinjenjima

Postoji nekoliko izvora antioksidanasa u navedenom sastavu, poput vitamina C, a istraživanja su otkrila da sok od šimpka ima veće protivupalno djelovanje na organizam od crnog vina ili zelenog čaja.

Šipak jeste car

„Antioksidantna jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje ćelija i štite od bolesti“, kaže dr Leksi Morijarti i dodaje:

„Osim potencijalnog smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidansima poput šipka mogla bi doprineti zdravlju kože, mozga i očiju.“

Bogat izvor vlakana

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u ovom sočnom voću. Svaka šoljica sadrži ih sedam grama, što znatno zadovoljava dnevne potrebe za vlaknima prosječne odrasle osobe (oko 25 g dnevno za žene i 38 g dnevno za muškarce, prema Academy of Nutrition and Dietetics).

„Impresivan sadržaj vlakana nije jedini faktor koji utiče na zdravlje crijeva jer je šipak takođe dobar izvor polifenola. Oni mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe’, objašnjava dijetetičarka Kim Kulp i nastavlja:

„Polifenoli mogu poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti. Povećanjem broja korisnih mikroba, smanjuje se i količina onih štetnijih.“

Poboljšava rad srca

Poznata je izreka da namirnice izgledaju poput organa kojima pogoduju, pa u skladu s time ne čudi to što je šipak odličan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Nekoliko je načina na koje pogoduje zdravom radu srca. Za početak, povećava „dobar“ holesterol i snižava nivo „lošeg“ holesterola, a pritom smanjuje krvni pritisak.

Šta donosi sok od šipka

sipak (3).jpg

Uz to, starija istraživanja pokazuju da ovo jesenje voće pomaže nakon suženja arterija poznatog kao ateroskleroza.

Stabilizuje nivo šećera u krvi.

Osim što pomaže radu kardiovaskularnog sistema, poboljšava nivo šećera u krvi, a posebno dobre rezultate daje ako ga jedete na prazan želudac ujutro. Ali stručnjaci dodaju da postoji još jedna njegova korist:

„Sok od šipka pomaže u oporavku nakon treninga i sportskih nastupa jer poboljšava bioraspoloživost azotovog oksida. Na taj način tijelo dobija hranljive materije potrebne za vježbanje“, zaključuje Klup, prenosi tportal.rs.