Konobar.jpg

Čak 11.000 evra mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposleni u mjestu Soderstorfu (Donja Saksonija) u Njemačkoj. Ovoliku platu, naime, nudi ugostitelj iz pomenutog mjesta. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije virusa korona kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju desetine hiljada radnika.

Ugostiteljska industrija sada pati od nedostataka radnika.

“11.000,00 evra. Od sada!” – s ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saksonija, piše Spigel.

Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanja. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje više od 10 do 15 vjenčanja na godinu, piše Fenix magazin.

Primjer ugostitelja iz Donje Saksonije nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u junu.

Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalifikovanih radnika.

U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.