perrovdanski sabor zaplanik1.jpg

U Zaplaniku je svečano proslavljen Petrovdanski sabor. Svake godine sabor se organizuje prve nedjelje po prazniku posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu, kome je posvećena i crkva u ovom selu.

Na ovom drevnom mjestu srpske duhovnosti, koje i danas čuva brojne spomenike prošlosti, već stotinama godina okuplja se vjerni narod desetak okolnih sela, kojima je crkva Svetog Petra i Pavla saborna crkva. Tradicija se nije prekidala ni u teškim vremenima iskušenja i stradanja srpskog naroda.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla Svetu liturgiju služili su protojerej-stavrofor Aleksandar Ilić-nadležni paroh i jeromonah Marko iz manastira Zavala. Dio bogosluženja je tradicionalno obavljen u staroj crkvi, gdje je prelomljen slavski kolač, a na inicijativu CO Zaplanik vršen je pomen nedavno preminulom arhimandritu Isaiju, koji je ranije bio dugogodišnji paroh u Zaplaniku, kao i poginulim vojnicima Trebinjske brigade VRS u ratu 1991-1995 i svim srpskim i ruskim ratnicima.

perrovdanski sabor zaplanik4.jpg

Crkvenom odboru Zaplanik i crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, iz Rusije je donijeta je na poklon zastava svetog Aleksandra Nevskog. Zastava je poklon Sretenjskog manastira iz Moskve. Litijsku zastavu Svetog Aleksandra Nevskog - zaštitnika Rusije, sa svetim Arhangelima Mihailom i Gavrilom, poslao je otac Ignjatije Šestakov iz Sretenjskog manastira u centru Moskve.

Nakon bogosluženja, domaćini su sa svojim gostima iz Trebinja, Dubrovnika, Crne Gore, Kanade i Australije, nastavili druženje uz trpezu ljubavi, gusle i tradicionalne pjesme.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, isto kao i ljudi, više puta je stradala, ali i ponovo vaskrsavala, uvijek ljepša nego što je bila ranije. Tako je bilo i u ratu 1991-1995., kada je crkva bila teško oštećena od strane regularne Hrvatske vojske, kao i svi okolni spomenici. Nakon višegodišnje obnove i osveštanja crkve, obnovljen je i Petrovdanski sabor.

perrovdanski sabor zaplanik2.jpg

perrovdanski sabor zaplanik3.jpg