Zaplanik liturgija 20222.jpg

U selu Zaplaniku u Trebinjskoj šumi je održan tradicionalni Petrovdanski sabor, koji se održava svake godine prve nedjelja po Petrovdanu.

Sabranje je počelo Svetom liturgijom u hramu Sv. Petra i Pavla, kojom je načalstvovao paroh protojerej-stavrofor Aleksandar Ilić, uz sasluženje arhimandrita Isaije nastojatelja manastira Sv. Đorđa na Zupcima i jeromonaha Marka iz manastira Zavale, kao i uz molitveno učešće vjernog naroda koji je došao iz Trebinja, Ivanice, Dubrovnika, Crne Gore, Srbije, Kanade...

Nakon molitve u hramu koji je podignut 1864. na temeljima dosta starijeg hrama, krenula je praznična litija do ostataka starog srednjovjekovnog hrama Sv. Petra i u njemu je blagosiljan slavski kolač, koljivo i služen je pomen ruskoj carskoj porodici Romanov koje Srpska pravoslavna crkva proslavlja upravo na današnji dan. Pomen je služen i generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću koji je, takođe na današnji dan, stradao 1946. godine.

Zaplanik liturgija 20221.jpg

Sabranima se riječima pouke obratio otac Aleksandar, iguman Isaija i monah Marko. Ispred Grada Trebinja prisutne je pozdravio predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak, a Stevo Putica predsjednik Crkvenog odbora se svima zahvalio i pozvao sve prisutne na trpezu ljubavi uz koju su svi uživali slušajući gusle dva vrsna guslara Miloša i Rista Lečića.

Ova crkva je saborna za nekoliko sela Trebinjske šume. Mještani sela Orah, Kutina, Uskoplje, Nenovići, Kalađurđevići, Vukovići, Zaplanik, Koštrikovac, Ladnice, Slavogostići, Srnjak, Začula…, počeli su sa obnovom ove svetinje 2008. godine, a ona je osveštana prije nekoliko godina.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Zaplaniku proglašena je nacionalnim spomenikom ispred reda srpskog naroda 2014. godine, dok je širi prostor oko crkve proglašen istorijskim područjem.

Zaplanik liturgija 20224.jpg

Zaplanik liturgija 20223.jpg