dijeta(4).png

Višak kilograma utiče na naše zdravlje u fizičkom ali i psihičkom smislu, stvara dodatnu nervozu kada uvidimo da rigorozne dijete kojih se pridržavamo ne daju dovoljno dobar rezultat.

U narednim redovima možete pročitatui nekoliko savjeta kako započeti borbu sa viškom kilograma.

Vodite dnevnik ishrane

Vođenje dnevnika ishrane može značajno povećati kvalitet vašeg života. Na taj način tačno znate šta ste tokom dana unijeli u organizam.

Postižete savršenu kontrolu ishrane, a takođe uočavate da li vam neka namirnica više ili manje odgovara.

Vođenjem dnevnika ishrane regulišete svoju tjelesnu težinu i vodite zdraviji život.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Ukoliko ne gubite kilograme a pridržavate se propisanog unosa kalorija provjerite koju hranu jedete.

Nije cilj pridržavati se broja kalorija a unositi u svoj organizam prerađene namirnice, zato što na taj način usporavate metabolizam i slabite imunitet.

Usredsredite se na kvalitet namirnica, ukoliko jedete povrće možete unijeti i veće količine ako je ono pripremljeno na zdrav način.

Nemojte kažnjavati sebe

Svakodnevnim kažnjavanjem sebe pred ogledalom, pogrdnim riječima koje upućujete sebi zbog svoje kilaže nećete postići ništa.

Budite sebi najveća podrška u procesu mršavljenja, nema razloga da mrzite svoje tijelo već mu budite najbolji prijatelj i pobrinite se da postane zdravo i vitalno.

Pored toga, nagradite sebe omiljenim slatkišem nakon napornog treninga jednom nedjeljno, ne morate se u potpunosti odreći malih rituala koji su vas činili srećnim, ali vodite računa da to ne preraste u svakodnevnu naviku.

Zdrave životne navike

Ponekad naš organizam traži više hrane, imamo potrebu za većom količinom šećera jer nemamo formirane zdrave navike kada je spavanje i hidriranje organizma u pitanju.

Kako bi na zdrav način mršavili i spriječili prekomijernu želju za nezdravom hranom tijelu su potrebne produktivne, ustaljene navike.

Dopustite tijelu da se odmori, unosite veće količine tečnosti i imaćete snage za fizičku aktivnosti, ali i dodatnu snagu da se na mentalnom nivou izborite sa iskušenjima.

Jedite manje ugljenih hidrata

Potrebno je mjeriti količinu ugljenih hidrata koja se unese na dnevnom nivou.

Umjesto da izbjegavate meso, ribu ili pečurke zapitajte se da li ste jeli tjesteninu i hljeb u toku dana, takođe i krompir.

Kako bi zdravo mršavili tijelu je potreban balans između namirnica i važno je toga ostati svjestan kako se proces ne bi pretvorio u svakodnevno mučenje.