Smjesa.jpg

Isprobajte ruski recept za napitak od heljde koji jača srce i čisti toksine iz crijeva i krvnih sudova.

Ruski travari i nutricionisti poštuju staru izreku da hrana može biti najmoćniji lijek, a za blagotvorna svojstva heljde znali su mnogo prije nego što je postala svjetski trend.

Ova sjemenka preporučuje se svima koji iz ishrane izbacuju gluten. Posebno je važno da ima visok postotak rezistentnog skroba, da bi dospjela u debelo crijevo. Tako snbdijeva najvažnije, dragocjene bakterije, te dobro utiče na cjelokupni metabolizam šećera u tijelu.

Heljda sadrži vitamine iz grupe B, te magnezijum, kalcijum i fosfor, a njeni sastojci povoljno djeluju na srčani mišić, jačaju njegove kontrakcije i pomažu u uspostavljanju normalnog ritma.

Zbog pozitivnog djelovanja heljde, u Rusiji se koristi na različite načine. Najbolje bi bilo uzeti zelenu heljdu, onu koja nije termički obrađena i samljeti.

Dvije kašike mljevene heljde (oko 20 grama) prelijte šoljicom vruće vode i dobro promiješajte. Ovu količinu podijelite u dvije doze. Popijte jednu ujutro, drugu uveče i uzimajte ovo svaki dan dva mjeseca.

Od zelene heljde možete napraviti i čaj – 20 grama prelijete s pola litre vrele vode i kuvate na laganoj vatri oko pola sata. Procijediti i piti podijeljeno u dvije do tri doze.

Zelenu heljdu ne morate kuvati. Možete je, svježe mljevenu, pomiješati s jednom šoljicom kefira i ostaviti na hladnom (ne u frižideru!) preko noći. Ujutro promiješajte i pojedite. Ova smjesa se smatra najsnažnijom jer je fermentacija čini dobrom za probavu, a kefir dodaje važne vitamine i minerale, prenosi story.hr.