karamel 1.jpg

Fantastično kremasta karamel torta osvojiće vas na prvi zalogaj. Ukusna je i izdašna, a ljubiteljima karamele i plazme ova torta će postati omiljena poslastica.

Kora:

4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike ulja
2 kašike mljevenog keksa
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo

200 ml mlijeka
2 kašike šećera
1 vanila šećer

Fil:

850 ml mlijeka
240 g šećera
3 pudinga od vanile
1 vanila šećer
Malo ekstrakta vanile
180 g bijelog šlag krema
150 g mljevene plazme

Glazura:

200 g bijele čokolade
100 ml slatke pavlake

karamel cijela.jpg

Priprema:

Kora: 4 jaja umutiti pjenasto sa 4 kašike šećera, dodati 3 kašike ulja i 1 kašiku mljevenog keksa. Umutiti. Dodati 4 kašike brašna i prašak za pecivo, špatulom umiješati. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pomiješati 200 ml vrućeg mlijeka sa 2 kašike šećera i vanila šećerom, kako bi se šećer istopio. Ohladiti i kada se kora ispeče odmah je vruću preliti sa hladnim mlijekom.

Peći u kalupu 26 cm.

Fil: Karamelizovati 240 g šećera. Paziti da ne zagori. Kada se karamelizuje dodati 450 ml mlijeka i ostaviti da se skroz otopi na nižoj temperaturi.

Posebno umiješati 3 pudinga od vanile sa 400 ml mlijeka i 1 vanila šećerom i malo ekstrakta vanile.

Puding dodati u prethodno karamelizovano mlijeko i skuvati. Nakon što se skuva prebaciti u plastičnu posudu i samo lagano umutiti mikserom, na nižoj brzini. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Kada se puding ohladi umutiti šlag krem po uputstvu sa kesice, ali samo malo da se počne formirati. Dodavati šlag u puding i mutiti mikserom dok se skroz ne sjedini. Na kraju dodati i 150 g mljevene plazme i sjediniti.

Fil presuti preko kore i ostaviti da se stegne.

Glazura: Bijelu čokoladu i slatku pavlaku zagrijati na pari. Ostaviti da se prohladi i preliti preko fila.

karamel deo.jpg