Dijeta.jpg

Gersonova dijeta je sveobuhvatni pristup iscjelivanju tijela pomoću posebnog načina ishrane i detoksikacije. Pobornici ove dijete tvrde da poboljšava prirodnu sposobnost organizma da se izbori sa nekim bolestima i da pomaže u procesu mršavljenja.

Gersonovu dijetu razvio je dvadesetih godina prošlog vijeka njemački ljekar Maks Gerson. On je uvideo da njegova ishrana zapravo ne liječi određene bolesti nego podstiče metabolizam i imunološki sistem na pravilan rad, te na takav način utiče na zdravlje.

Jelovnik Gersonove dijete

Gersonova dijeta je izuzetno restriktivna. Jede se većinom sirova i skoro u potpunosti veganska hrana. Svježe voće i povrće se jede sirovo, u salatama, sokovima ili supama.

Od neveganskih proizvoda dozvoljeni su samo jogurt i med. Mlijeko i mliječni proizvodi, kao i meso su zabranjeni. Povremeno se smije jesti cijelo zrno pirinča i malo hljeba od cijelog zrna raži. Kuvani krompir je dozvoljen češće, dok je od ulja dozvoljeno samo laneno.

Za zaslađivanje se može koristiti javorov sirup, med ili smeđi šećer u količini koja ne prelazi dvije kafene kašike dnevno.

Zabranjena su alkoholna pića, kafa i čajevi. Ne smijeju se jesti mahunarke, soja, gljive i margarin.

Od voća i povrća nisu dozvoljeni ananas, avokado, bobičasto voće, kokos i drugi orašasti plodovi, kao i krastavci, klice i sirovi spanać.

Dr Maks Gerson je u svoj plan ishrane uvrstio i čuvenu Hipokratovu supu koja je navodno jedna od najzdravijih.

Sastojci:

Srednji korijen celera

Srednji korijen peršuna

Dva srednje velika luka

Dva paradajza

Pola kilograma krompira

Malo peršuna

Priprema:

Sve sastojke potrebno je detaljno očistiti i isijeći na komade, preliti vodom i kuvati na laganoj vatri oko dva sata, a zatim promiješati i isitniti. Ovu količinu supe, jedna osoba može da podijeli na dva dana.