Novac.jpg

Hercegovac Dubravko Grgić iz hrvatske "Agram grupe", koja je procijenjena na 2,8 milijardi evra, je najbogatiji u regionu.

Kako je objavio "Nedjeljnik", a koji se bavio vrijednošću kompanija i njihovim vlasnicima u regionu, potom slijede Miodrag Kostić "MK grupa" i Miroslav Mišković "Delta Holding" iz Srbije sa po 2,7 milijardi evra.

Silvio i Robert Kutić i Izabel Jelenić iz "Infobip" u Hrvatskoj koji je procijenjen na 2,5 milijardi evra.

Na listi je 18 kompanija procijenjeno da su vrednije od milijardu evra, a među njima je najsvježije lice Mate Rimac iz poznate automobilske "Rimac grupe" koji je na petom mjestu sa 2,2 milijarde.

Njega prati Emil Tedeski, vlasnik Atlantic grupa (1,6 milijardi), potom Petar Matijević, vlasnik MI "Matijević" (1,5 milijrdi). Osmo mjesto su Dejan Čakajac i Jadranka Stepanović (Mozzart, 1,3 milijarde), dok deveto zauzima Dragan Šolak (United Group 1,3 milijardi).

Top deset zaključuje Mile Ćurković (Plodine 1,3 milijadri).

"Nedjeljnik" objašnjava da su listu sačinili eksperti dvije konsultantske firme koji rade na Njujorškoj berzi. Lista ne prikazuje koliko novca imaju biznismeni, već koliko vrijede njihove kompanije i koliko bi novca mogli potencijalno dobiti kada bi ih prodavali.

Od zvučnijih imena su na listi i Bogoljub Karić na 21. mjestu sa 940 miliona evra, Vuk Hamović na 26. mjestu sa 800 miliona evra, Željko Mitrović na 32. mjestu sa 732 miliona evra i Novak Đoković na 61. mjestu sa 430 miliona evra.

Na listi su Ivan Ubović, odnosno kompanija "Bemaks" na 52. mjestu, zatim slijedi Dragan Bokan i kompanija "Voli" na 63. mjestu, Veselin Pejović i "Uniprom" na 81. mjestu, Aco Đukanović sa "Invest Nova" i Prvom Bankom na 84. mjestu, Risto Drekalović i KIPS na 91. mjestu, a u top 100 su ušli i Komnen Laković, odnosno "HD Laković" na 98. i porodica Franca i "Mesopromet" na 100. mjestu. Vrijednost "Bemaksa" je procijenjena na 482 miliona, "Volija" na 413 miliona, "Uniproma" na 296 miliona, Đukanovićeve kompanije na 285 miliona, KIPS na 260 miliona, Laković na 234 miliona, a "Mesopromet" na 218 miliona.

"Nedjeljnik" navodi da lista pokazuje i da važi stara jugoslovenska podjela na razvijene i nerazvijene, jer su ekonomije Crne Gore, BiH i Sjeverne Makedonije daleko iza Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Takođe, nejednakost je najveća u Crnoj Gori jer imovina pet najvećih u Crnoj Gori iznosi 1,7 milijardi evra, što je čak 35,4 odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/.

Sljedeća najveća nejednakost je u Sjevernoj Makedoniji gdje imovina pet najvećih iznosi 23,9 odsto BDP.