caj.jpg

Prehlade, crijevne i ostale virusne bolesti možda su izostale u zadnje dvije godine zbog nošenja maski, održavanja fizičkog razmaka i ostalih pandemijskih ograničenja, ali ove bi zime mogle imati "osvetnički" povratak.

Vakcinisanje protiv kovida i gripe sjajna je stvar, ali možete učiniti još štošta kako biste ojačali imuni sistem u borbi s infekcijama.

1. Pijte dovoljno vode

Premali unos vode slabi prirodnu barijeru sluznice u grlu, ždrijelu i nosu, tvrdi Ingo Froböse, profesor na sportskom Univerzitatu u Kelnu.

U isto vrijeme slabi i plućno tkivo, a to patogenima olakšava život.

Na svaki kilogram tjelesne težine trebalo bi popiti 30 mililitara tekućine na dan, po mogućnosti vode ili nezaslađenog čaja. Ako ste, na primjer, teški 70 kilograma, to znači da vam treba 2,1 litra tekućine dnevno.

Froböse kaže da je s tim najbolje početi odmah ujutro i stvoriti naviku da se odmah nakon ustajanja popije velika čaša vode.

2. Jedite namirnice bogate željezom, cinkom i selenom

Sjemenke sezama, sjemenke tikve, zob i leća imaju nešto zajedničko – obiluju dovoljnim količinama željeza i cinka. Ti mikronutrijenti mogu garantovati da će naše T-stanice, one koje otkrivaju viruse u tijelu, dobro funkcionisati.

I selen pomaže našoj tjelesnoj odbrani i može ga se pronaći u žumancima, kikirikiju, cjelovitim žitaricama i skušama.

Froböse tvrdi da uz zdravu, ali raznoliku prehranu nikakvi dodaci nisu potrebni.

3. Uzmite kraće pauze za odmor

Stres šteti tijelu pa tako i imunološkom sistemu. Smanjuje broj imunosnih stanica u krvi i T-stanica. To je dodatan razlog da našem organizmu priuštimo redovne odmore. Čak i nekoliko minuta odmora snižava nivo stresa.

4. Vježbajte na svježem vazduhu

Čak i ako je mračno i vlažno, vježbanje na svježem vazduhu i te kako je korisno, ne samo zato da vam ojača imunološki sistem nego i popravlja raspoloženje.

Froböse savjetuje da se pritom ne prenaprežete. Umjesto toga, odaberite ono što vam najviše odgovara, bilo da je riječ o trčanju ili laganoj šetnji.