Milos bodiroga.webp

Mladi Trebinjac Miloš Bodiroga obišao je nedavno sva brda koja okružuju Trebinje, a na kojima se i danas nalaze ostaci nekadašnjih austrougarskih vojnih utvrđenja, takozvane fortice, od brda Kličanje, preko planine Leotar, do Gljive, Golog brda, Petrine i Strača

Miloš, kojem je tek 25 godina, od malih nogu se bavi svim vrstama sporta, iako je možda po biciklizmu najprepoznatljiviji, a ova maršruta dužine 40 kilometara, koju je kao kondicioni trening u brdskom trčanju prešao za sedam časova, nije mu teško pala.

"Oduvijek sam planirao ovu rutu i samo se sada poklopilo da imam vremena da to sve odjednom uradim, jer nakon završene biciklističke sezone obično prelazim na planinarenje i trčanje kao pripremu za sljedeću sezonu i tako je to došlo na red", počinje priču Miloš.

Napominjući da ruta podrazumijeva i 2.000 metara kumulativnog uspona, te da se sve prelazi starim austrougarskim putevima koji su odlični za ove aktivnosti, Miloš kaže da se sve vrijeme pruža prelijep pogled na Trebinje i okolinu, pa bi, po njegovom mišljenju, u budućnosti ova staza mogla biti i odlična za takmičenja u planinskom trčanju.

Miloš je doskora bio i jedini licencirani takmičar u svjetskom biciklizmu iz Trebinja, a, kako objašnjava, imati licencu znači učestvovati na biciklističkim trkama sa kojih sakuplja bodove za svjetsku rang-listu, tako da mu se ispunila i velika želja da se plasira među prvih hiljadu biciklista te svjetske rang-liste, a trenutno je 520. na UCI listi.

Njegove velike strasti su, osim biciklizma, i alpinizam, speleologija, trčanje te plivanje, koje obuhvata sa svega tri riječi: visina, daljina i dubina.

Ovaj predani član Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja, osim brojnih biciklističkih trka, učesnik je i zimskih maratona, triatlona, pa se svaka njegova aktivnost računa u neki od kondicionih treninga.

"Treniram svakodnevno, tako da sedmično na biciklu pređem do 500 kilometara i to mi ne predstavlja nikakav problem, ali jednako tako volim i planinarenje i speleologiju, zimske sportove", dodaje ovaj mladić.

Dugogodišnji je član "Vučjeg zuba", gdje je usavršio i vještine alpinizma i speleologije pa je sa svojim drugovima iz kluba osvojio i najviši vrh Afrike, odnosno Atlaskog gorja - Tubkal, visok 4.167 metara, u ekspediciji predvođenoj Društvom planinara iz Beograda, a Miloš i Trebinjka Jelica Daković su imali tu čast da u ime trebinjske ekipe na vrhu pobodu zastavicu.

"Na ovaj način iznova ispitujem vlastite mogućnosti, tako da, ako su u alpinizmu u pitanju visine, bavim se i speleologijom ispitujući dubine, pa sam često i sa drugovima iz Speleološkog društva 'Zelena brda', sa kojima se spuštam u jame i istražujemo ih", priča dalje Miloš.

Ovaj svestrani sportista voli i da skija, učestvuje u ski-maratonima, a po nekim dugoročnim planovima priprema se i za Evropsko prvenstvo u disciplini vertical kilometer, planinsko trčanje, koje se u julu naredne godine organizuje u Gusinju, na Prokletijama.

Kaže da je ruta od 40 kilometara koju je prešao po trebinjskim brdima početak priprema za ovo prvenstvo, na koje se nada da će se uspjeti kvalifikovati.