hodanje.jpg

Brzina kojom hodate jednako je važna kao i broj koraka koje napravite u jednom danu, pokazalo je novo istraživanje u kojem se podsjeća da se 10.000 koraka dnevno odavno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja demencije, srčanih bolesti, raka i od preuranjene smrti.

Ipak, stručnjaci su nedavno ustanovili da brži tempo hodanja čak i više koristi zdravlju u poređenju sa brojem pređenih koraka, piše Poslovni portal. Tako je otkrivena povezanost između pređenih 9.800 koraka i 50 odsto nižeg rizika od razvoja demencije.

Istraživanje je pokazalo da svakih 2.000 pređenih koraka postupno smanjuje rizik od preuranjene smrti za 8 do 11 odsto. Slične veze uočene su i u slučajevima kardiovaskularnih bolesti i razvoja raka.

„Ljudi se češće fokusiraju na aplikacije na telefonu koje im mjere broj koraka, otkucaje srca, a rijetko razmišljaju o tempu kojim hodaju. Dosadašnji čvrsti dokazi upućuju na to da je 10.000 koraka dnevno odličan način za održavanje dobrog zdravlja, a brži tempo hodanja povezan je sa dodatnim benefitima”, zaključio je jedan od autora istraživanja, Emanuel Stamatakis.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu podataka prikupljenih među 78.500 odraslih osoba od 40 do 79 godina čije su zdravstvene navike praćene sedam godina.