Zene sps.jpg

Da se hrabrost piše Hercegovka, pokazale su nam žene iz Bileće koje su se suočile sa karcinomom dojke i prolaze kroz svoje najteže borbe, nasmijane. Na njihov poziv u Bileću je došla Mirjana Petrović, kandidat za narodnog poslanika iz Trebinja, ispred Socijalističke partije Srpske, kako bi im pomogla da osnuju Udruženje žena oboljelih od ove opake bolesti.

„Došla sam u Bileću na poziv ovih predivnih žena i dogovorile smo se da osnujemo Udruženje 'Sveta Petka'. Ovo ime smo dale jer je ova svetiteljka u narodu poznata kao zaštitnik žena. Cilj ovog udruženja je da pokažemo ženama da nisu same, ali i da je svaka vrsta karcinoma izlječiva, ako radimo preventivne preglede. Preventiva je nešto na čemu ću svakako insistirati u NSRS, jer je samo bitno otkriti ovu tešku bolest na vrijeme, onda je pobjediva. Zato ćemo raditi na donošenju programa za rano otkrivanje malignih bolestibu vidu obaveznih i besplatnih pregleda dva puta godišnje“, kaže Mirjana.

Ona je istakla da će se ovo udrženje baviti svim problemima koji prate ove nesalomive žene.

„Od lijekova preko psihološke podrške do novca koji je potreban za pregled, a kažu da je preko potreban jer nije moguće sve preglede obaviti u Hercegovini i Bileći, nego moraju da putuju u Banjaluku, Beograd... ne bi li obavile razna snimanja i procedure. Važno je da jedna drugoj budemo podrška jer samo zajedno pobeđujemo sve, pa i ovu opaku bolest“, zaključila je Petrović.