policija-rs.jpg

Teritorija koja je u nadležnosti Policijske uprave /PU/ Trebinje je iz više razloga zanimljiva, bilo da se gleda s aspekta lične i imovinske bezbjednosti, tako i kada gledamo iz ugla bezbjednosti saobraćaja.

Kroz teritoriju PU Trebinje prolazi magistralni put Mostar –Trebinje – Bileća, kao i regionalni put koji ovaj dio Republike Srpske povezuje sa Crnom Gorom.

Upravo su to i najprometnije saobraćajnice koje se nalaze u mreži puteva PU Trebinje. Kao mjesta u kojima je povećan rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda iz raznih razloga označena su mjesta Tvrdoš, na magistralnom putu Trebinje-Mostar, mjesto Žudojevići na magistralnom putu Trebinje-Bileća i mjesto Gornje Čičevo na regionalnom putu Trebinje-Herceg Novi).

saobracajka-tvrdos-960x720.jpeg

"Saobraćajnice kroz ova mjesta su obilježena i saobraćajnim znakom 'opasno mjesto', zbog toga što su u izvršenim analizama prepoznata kao mjesta sa najviše saobraćajnih nezgoda. Na svim ovim dionicama puta nalaze se opasne krivine u kojima kada se nepoštuje ograničenje brzine ili se brzina putničkog automobila ne prilagodi uslovima puta ili vremenskim uslovima, vrlo često dolazi do nastanka saobraćajne nezgode, nerijetko u tim nezgodama učestvuje po jedan putnički automobil", kažu za TrebinjeLive.info u Policijskoj upravi Trebinje.

Jedan od najčešćih uzorka saobraćajnih nezgoda je prekoračenje brzine kada dolazi do prevrtanja putničkih automobila, odgurivanja u suprotnu traku.

"U mjestu Tvrdoš od 2020 godine, evidentirano je 11 saobraćajnih nezgoda, dvije sa teškim tjelesnim povredama, tri sa lašim tjelesnim povredama i šest sa materijalnom štetom. U mjestu Žudojevići evidentirano je devet, a u mjestu Gornje Čičevo četiri", pojasnili su u PU Trebinje.

udes-4.jpg

U ovim mjestima je povećan broj saobraćajnih nezgoda posebno u ljetnim mjesecima kada je saobraćaj gust zbog onih koji Trebinje koriste kao tranzitnu stanicu te zbog toga ne poznaju dovoljno putne pravce i koje krivine nose određene zamke.

"Do povećanja saobraćajnih nezgoda dolazi i u danima prvih jesenjih kiša baš zbog nepažnje i ne uzimanja u obzir da su pravci klizavi. Policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Trebinje svakodnevno rade na podizanju svijesti vozača o potrebi poštovanja saobraćajnih propisa i saobraćajne kulture. Kroz rad na terenu policijski službenici upoznaju 'vozače-početnike' zašto je potrebno da koriste bezbjednosni pojas i koliko može da pomogne u smanjenju povreda", navode iz trebinjske policije.

Analize koje se rade pokazuju da je najveća smrtnost lica starijih od 60 godina i onih između 20 i 30 godina života.

"Sa jedne strane govorimo o licima čiji su refleksi već oslabili kao i čulo vida, dok s druge strane govorimo o licima koja su puna života i koji misle da mogu da izbjegnu svaku konfliktnu situaciju u saobraćaju.  Najveća zamka u saobraćaju je kada neko za sebe misli da je odličan vozač, jer tada pažnja opada, vožnji se prilazi rutinski, raskrsnicama se prilazi po navici, bez detaljnog provjeravanja da li se mogu bezbjedno uključiti ili isključiti, takođe, tada se dolazi u fazu i isprobavanja koliko brzo može putnički automobil da savlada određenu krivinu i u kom prenosu brzine i tada u ovim mjestima koja su već označena kao opasna dolazi do saobraćajnih nezgoda", upozoravaju iz PU Trebinje.

5b755119-44bc-481c-882e-615a0a0a0a64-saobracajna-nesreca.jpg

U saobraćaju nikada ne treba da se učestvuje pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili drugih psihoaktivnh sredstava u koja se uključuju i pojedini lijekovi. Takođe, vozač ne treba da vozi ukoliko je umoran jer su to sve faktori koji smanjuju moć pažnje vozača, a samim tim i brzinu refleksa ukoliko dođe do konfliktne situacije.

"Mjesec avgust je na kraju i MUP Republike Srpske završava svoju promotivnu kampanju '101ŽIVOT', ali svi treba da budemo odgovorni za svoje ponašanje u saobraćaju jer tako čuvamo svoj život i živote svojih najmilijih", poručuju iz PU Trebinje.