pilinzi za kozu.jpg

Suva koža zahtjeva posebnu njegu. Različiti faktori doprinose dodatnom isušivanju i zbog toga je potrebno usmjeriti pažnju na omekšavanje i hidriranje, kako se koža ne bi perutala, ispucala i stvorili se dodatni problemi.

Piling je prvi korak u njezi suve kože. U nastavku se možete upoznati sa prirodnim pilinzima koji će kožu učiniti mekšom i hidriranom.

Njega suve kože maslinovim uljem

Maslinovo ulje hidrira kožu, ali takođe je čisti od bakterija i nakupljenih nečistoća, što ubrzava proces regeneracije kože. Sa količinom ne treba pretjerivati jer se jako lako razmazuje. Dvadesetak minuta je potrebno za potpuno upijanje.

Ukoliko je koža lica suva, nakon nanošenja maslinovog ulja uz lice se može prisloniti čista pamučna krpa, prethodno zagrijana i ostaviti da odstoji pet do deset minuta.

Na ovaj način koža će upiti više hranljivih sastojaka, izgledaće svježe i odmorno, a ujedno će se i očistiti.

Maslinovo ulje i šećer

Maslinovo ulje obiluje aminokiselinama i vitaminom E i bogato hidrira kožu, a u kombinaciji sa šećerom dobija se savršen piling. Potrebno je samo sjediniti maslinovo ulje sa malo šećera i dobitna kombinacija za suvu kožu je spremna.

Piling je potreban jer se na koži nakupljaju mrtve ćelije i ona postaje gruba na dodir i suva. Dva do tri puta mjesečno preporučuje se blagi piling lica i tijela sa maslinovim uljem i šećerom.

Med i ovsene pahuljice

S obzirom da med regeneriše kožu u veoma kratkom periodu poželjno ga je koristiti kao osnovu pilinga. Miješanjem sa ovsenim pahuljicama dobija se gusta masa koju uz laganu masažu rukama treba nanijeti na kožu. Poželjno je da ovsene pahuljice budu blago samljevene.

Med dubinski hidrira suvu kožu, dok pahuljice svojim trenjem ubrzavaju cirkulaciju i otklanjaju mrtve ćelije i nečistoće. 

Mlijeko za iritiranu, suvu kožu

Mlijeko ima prirodna protivupalna svojstva, a takođe sadrži i mliječnu kiselinu i djeluje kao blagi prirodni piling. Mlijeko će umiriti crvenu i perutavu kožu.

Natopiti tufere u hladno mlijeko a zatim ih staviti na oštećenu kožu, ukoliko je područje iriratacije veliko nanijeti mlijeko vatom ili pamučnom krpom. Isprati vodom bez korišćenja gela za tuširanje.

Gel od aloja vere i jabuke

Gel se dobija presijecanjem listova biljke aloja. Pomiješa se sa rendanom jabukom i ostavi da odstoji sat vremena. Zatim se izdvoji smjesa koja podsjeća na kremu i nanese na kožu, a ostatak jabuke baci. Dobijenim gelom nježno istrljati kožu, a zatim isprati mlakom vodom. Koža će biti čista i hidrirana.

Piling od avokada

Avokado čisti pore i koži vraća mekoću i sjaj već poslije prve upotrebe. Pire od pola avokada pomiješati sa omiljenim hidratatnim uljem i nanijeti na kožu. Držati desetak minuta, a zatim temeljno isprati vodom.