ciscenje kuhinje.jpeg

Pošto provodimo dosta vremena u kuhinji, normalno je da se ona isprlja. Nekada nismo ni svjesni koliko kuhinja može biti prljava, pa je zato dobro ukazati na najprljavija mjesta na koja treba obratiti dodatnu pažnju. 

Mašina za pranje sudova

Ukoliko se mašina za pranje sudova ne čisti redovno u njoj se mogu sakupljati nečistoće i bakterije. Mašine za pranje sudova su takođe plodno tlo za buđ. Prljava mašina za pranje sudova može čak i da ponovo zaprlja sudove. Srećom, lako je održavati čistom: jednom mjesečno upaliti mašinu da odradi jedan ciklus pranja prazna, bez upotrebe deterdženta. Kad voda počne puniti dno mašine, otvoriti je i sipati jednu do dvije šoljice alkoholnog sirćeta u vodu i pustiti da odradi ciklus do kraja.

Vrata frižidera

Drugo najprljavije mjesto u kuhinji su vrata frižidera koja predstavljaju plodno tlo za bakterije zbog čestog dodirivanja rukama. Takođe, vrata su izložena velikoj vlazi ako je frižeder smješten pored sudopere.

Kuhinjske radne ploče

Kuhinjske ploče su jedna od najprljavijih stvari u kuhinji. Čak 20.000 bakterija može da živi na pultovima i daskama za sječenje. Radne ploče su popularno mjesto za život bakterija jer su često mokre ili vlažne. Prolivanje hrane takođe može dovesti do stvaranja buđi i plijesni na njima.

Sunđeri

Sunđeri za sudove takođe mogu biti leglo bakterija, posebno ako se ne ispiraju redovno ili se ne mijenjaju dovoljno često. Jednostavno rješenje je da se sunđer ispere u vrućoj vodi, iscijedi i zatim stavi u mikrotalasnu na dva minuta kako bi se ubile sve klice na njemu. Nakon toga sunđer ostaviti da se ohladi prije nego što se ponovo upotrebi.

Ručke od elemanta i ostalih uređaja

Preporuka je koristiti dezinfekciono sredstvo za brisanje i čišćenje ručki, kao i kuhinjskih ploča nakon pripreme hrane. Ovo je posebno važno ukoliko se priprema meso, živina, riba ili jaja, tj. namirnice koje u sirovom stanju mogu biti zaražene bakterijama koje mogu dovesti do trovanja i bolesti kod ljudi. Veoma je važno održavati i ocjeđivače za sudove čistim, jer se uslijed velike vlažnosti lako razmnožavaju bakterije.

Sudopera

Sudoperu treba dezinfikovati nakon svakog pripremanja obroka, pranja sudova ili najmanje jednom dnevno. Ne treba zaboraviti na ručke i slavinu i dijelove pulta u blizini sudopere. Što duže ostaci hrane stoje u sudoperi, veća je vjerovatnoća da će bakterije početi da se razmnožavaju.