Ljeto.png

Jutros u 5.32 časova kod nas je stiglo ljeto. Tačno, jedinstveno vrijeme početka ljeta (solsticija) dolazi između 20. i 22. juna, kako koje godine i zavisno od lokalne vremenske zone. Ove godine kod nas je to 21. jun, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Iako se dalje u prošlost zbog precesije Zemljine ose rotacije datum mijenjao, mnoge kulture su od davnina obilježavale ovaj nebeski momenat kao promjenu godišnjeg doba - od proljeća u ljeto na Zemljinoj sjevernoj hemisferi i od jeseni u zimu na Zemljinoj južnoj hemisferi.

Početak ljeta je kod naših drevnih mnogobožačkih predaka (predhrišćanskih) Srba bio važan događaj koji je imao svoje duboko religiozno značenje i mistiku. To je bio dan životne radosti.

Astronomski podaci

Ljeto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dosegne svoju najsjeverniju tačku na nebu planete Zemlje. To je najviša tačka, sjeverna povratnica, do koje ono dolazi. Taj momenat se zove ljetnji solsticij (latinski sol = Sunce, sistere = stati) ili letnja dugodnevnica.

To je 172. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 194 dana. Ljeto će trajati 93 dana, 15 sati i 49 minuta, a završiće se 22. septembra u 21.21 časova kada počinje jesen.

Na dan početka ljeta Sunce se nalazi u sazviježđu Bika (Taurus) i biće iznad horizonta. Od Zemlje Sunce će biti udaljeno 152 miliona kilometara, a svjetlosna zraka pređe tu razdaljinu za 8 minuta i 45 sekundi.